Mijn Dorp 2040

Samenwerken met elkaar, hoe doen we dat binnen de gemeente Tubbergen?

Tubbergen zijn we samen. Inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en gemeente. Samen denken we na, maken we keuzes over de toekomst en werken we aan leefbare dorpen. Tubbergen is een echte plattelandsgemeente, waar het 'noaberschap' nog altijd een hele belangrijke plaats inneemt. Meedenken, elkaar helpen, samen de schouders eronder, dat zijn de kernwaarden van onze gemeente. Dat geldt ook voor de politiek. De gemeente Tubbergen wil niet van bovenaf regeren, maar samen met inwoners, ondernemers en organisaties werken aan een gemeente waar het voor iedereen goed wonen en werken is én blijft. Ook in de toekomst. Vanuit die gedachte zijn wij in 2015 met ons allen het traject Mijn Dorp 2030 gestart.

Mijn Dorp 2030

Mijn Dorp 2030 is een proces van vallen en opstaan gebleken. Van samen zoeken naar een goede manier van communiceren, samenwerken en kijken naar de toekomst. Mijn Dorp 2030 was maatwerk en daarom kon het proces in ieder dorp totaal anders uitpakken. Dat maakte het mooi, maar soms ook best lastig. Voor Mijn Dorp 2030 bestond er geen recept en het bleek ook onmogelijk om dat van tevoren op te stellen. Dus zijn we op een dag gewoon begonnen. Buur(t)mannen en buur(t)vrouwen zijn vanuit het gemeentehuis de dorpen ingetrokken en hebben zich aangesloten bij de inwoners. In de daaropvolgende jaren is elk dorp in beweging gekomen. 

Maatschappelijk Akkoord Tubbergen (MAT) 

Het proces Mijn Dorp 2030 heeft geleid tot het Maatschappelijk Akkoord Tubbergen (MAT). Dit akkoord liep van 2018-2022. Dit was de gezamenlijke agenda voor deze periode. In deze periode zijn verschillende mooie initiatieven ontstaan vanuit de dorpen. Vanaf 2023 is op initiatief van de gemeenteraad een herijking van het MAT gestart. Dit heeft geleid tot een visie “gemeente Tubbergen op weg naar 2040” die in juni 2024 in concept is vastgesteld en deze visie is in juli 2025 definitief door de gemeenteraad vastgesteld. 

Herijking Maatschappelijk Akkoord Tubbergen (MAT)

De gemeenteraad van Tubbergen heeft van januari t/m mei 2025 gesprekken gevoerd in alle 9 dorpen in het kader van de herijking van het Maatschappelijk Akkoord Tubbergen (MAT). De raad heeft de visie “Gemeente Tubbergen op weg naar 2040” toegelicht evenals de werkwijze om gezamenlijk ideeën en plannen verder te brengen. De kern van deze samenwerking blijft ongewijzigd: inwoners weten het beste wat er speelt en leeft in hun dorp en wat goed is voor hun eigen leefomgeving. Dat is gebleken uit talrijke initiatieven en successen die in de afgelopen jaren samen gerealiseerd zijn, zoals de opwaardering van het Eeshofbos in Tubbergen, MFA de Huiskamer in Manderveen, de herinrichting Entree Fleringen en speelvoorzieningen in verschillende dorpen. Ook zijn er veel mooie verbindingen in de dorpen tot stand gekomen. Er is besloten om door te gaan met het proces Mijn Dorp met een nieuwe stip aan de horizon: Mijn Dorp 2040.

Prioriteiten voor een sterke gemeenschap

Gemeente Tubbergen kenmerkt zich door hechte gemeenschappen met sterke onderlinge verbondenheid, gebaseerd op noaberschap. Vrijwilligers spelen hierbij een cruciale rol. Om deze kracht te behouden, zet de gemeenteraad in op: 

  • Leefbare dorpen met voldoende woningen, werkgelegenheid en ontmoetingsplekken.
  • Een sterke lokale economie met ruimte voor toerisme en innovatieve bedrijvigheid.
  • Een evenwichtig buitengebied, waarin landbouw, natuur en wonen samengaan.
  • Positieve gezondheid en welzijn, met nadruk op inclusiviteit en goede voorzieningen.
  • Duurzaamheid, met aandacht voor slimme oplossingen op gebied van energie en mobiliteit.

Gestructureerde aanpak voor initiatieven

Om inwoners duidelijkheid te bieden bij het realiseren van initiatieven, hanteert de gemeente een gestructureerde aanpak, zichtbaar gemaakt in een overzichtelijke praatplaat. Deze aanpak benadrukt het belang om vroeg met elkaar in gesprek te gaan en gezamenlijk op te trekken in het proces. Samen maken we plannen, ideeën en ambities sterker. Zo scheppen we vooraf heldere verwachtingen. Daarnaast kunnen initiatiefnemers een beroep doen op procesgelden om hun idee verder uit te werken. Ze kunnen bijvoorbeeld iemand inhuren die hen helpt bij het opstellen van een goed projectplan. 

Heeft u ideeën of initiatieven in uw kern? Neem contact op met uw dorpsraad of met de buur(t)man of buur(t)vrouw van uw dorp

Kernwethouder

Als dorp heeft u dus een eigen buur(t)man of buur(t)vrouw. Daarnaast heeft elk dorp een eigen kernwethouder. De kernwethouder werkt nauw samen met de buur(t)man of buur(t)vrouw zodat de lijntjes tussen de gemeente en inwoners zo mogelijk nog korter zijn.

De kernwethouder is de ambassadeur van Mijn Dorp 2040. Hij of zij voert gesprekken met (groepen) inwoners over ideeën en kansen om de leefbaarheid van het dorp te vergroten.

Wie is uw kernwethouder?

  • Hilde Berning: Geesteren, Harbrinkhoek-Mariaparochie, Manderveen
  • Ursula Bekhuis: Langeveen, Reutum, Tubbergen
  • Frank Niens: Albergen, Fleringen, Vasse

Hieronder vindt u websites en Facebookpagina’s die de dorpen zelf hebben gemaakt voor het project Mijn Dorp 2040. De dorpen onderhouden dit zelf:

Buur(t)mannen en buur(t)vrouwen

Elk dorp heeft een eigen buur(t)man of buur(t)vrouw, de verbinder tussen de gemeente en het dorp. Die ervoor zorgt dat de lijntjes kort zijn en laat zien dat de gemeente Tubbergen een goede partner is om mee samen te werken. Hieronder kunt u de volledige rolbeschrijving terugvinden. Nieuwsgierig wie de buur(t)man of buur(t)vrouw is in uw dorp? Ze stellen zichzelf voor. 

Albergen
Jos van Olffen (waarnemend)
j.vanolffen@noaberkracht.nl

Geesteren

Bianca Menderink (PDF - 524kB)

b.menderink@noaberkracht.nl

Harbrinkhoek-Mariaparochie

Martine van Burgsteden

m.vanburgsteden@noaberkracht.nl 

Langeveen

Bram Kempers (PDF - 349kB)

b.kempers@noaberkracht.nl

Manderveen

Marije Peelen-Kroeze (PDF - 1MB)

m.peelen@noaberkracht.nl 

Reutum

Bert oelen (PDF - 584kB)

b.oelen@noaberkracht.nl

Tubbergen

Bianca Menderink - Tubbergen (PDF - 499kB)

b.menderink@noaberkracht.nl

Vasse

Jos van Olffen (PDF - 792kB)

j.vanolffen@noaberkracht.nl

Fleringen

Martin Nijland (PDF - 516kB)

m.nijland@noaberkracht.nl