Onze opgave

Klimaatneutraal in 2050

In het Nationaal Klimaatakkoord (2019) is afgesproken dat we de CO2-uitstoot in 2030 met 55% verminderen. Stip op de horizon is om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat doen we stapsgewijs. Dit betekent onder meer dat we in 2030 de helft van onze elektriciteit op een duurzame manier opwekken.

Energieopgave

In opdracht van het Rijk dragen 30 regio´s binnen de Regionale Energiestrategie (RES) bij aan de verplichte energiedoelen. Binnen de RES Twente hebben de Twentse gemeenten, waterschap, provincie en netbeheerders onder andere afspraken gemaakt om vanaf 2030 jaarlijks 1,5 TWh duurzaam op te wekken met een mix van zonne- en windenergie. Dat is ongeveer gelijk aan de helft van het huidige elektriciteitsverbruik in Twente. Daarbij is de gewenste verhouding in de regio 60% windenergie en 40% zonne-energie.

De gemeenten Almelo, Tubbergen en Twenterand willen bijdragen aan de regionale doelen met een mix van zonne-energie en windenergie. De ambities per gemeente in de RES Twente zijn:

  • Almelo: 157 GWh
  • Tubbergen: een bijdrage aan 225 GWh voor Noordoost Twente
  • Twenterand:  82 GWh

Een deel van de ambities kunnen worden behaald met windturbines in het ATT-gebied.

Hoeveel energie leveren windturbines?

Maar, wat betekent de energieopgave voor bijvoorbeeld het aantal windturbines? Hoeveel energie kan worden opgewekt met een windturbine? 

Een moderne windturbine van ongeveer 240 meter tiphoogte levert circa 15 GWh per jaar (= gemiddeld 15.000.000 kWh). Dat is voldoende energie voor circa 7.000 huishoudens. Terwijl één hectare zonnepanelen ongeveer 1,1 GWh per jaar (= gemiddeld 1.100.000) oplevert.

Lees meer over hoeveel energie windturbines leveren en de effecten op de omgeving. (PDF - 1MB)
Energieopgave ambities nl en twente

Lees verder