Coronavirus

Tweede paspoort

Reist u voor uw beroep veel naar landen die met elkaar in conflict zijn. Of heeft u tijdelijk geen paspoort in verband met een visumaanvraag? Dan kunt u een tweede paspoort aanvragen. Een tweede paspoort vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. Een paspoort is 2 jaar geldig. Het is ook mogelijk om uw paspoort te laten bezorgen op een door u te kiezen adres.

Wat u moet weten

Afhalen of bezorgen

U kunt uw tweede paspoort persoonlijk afhalen op het gemeentehuis of het laten bezorgen. Het bezorgen kost € 13,50 per document. Het document wordt dan op een door u gekozen dag en tijdstip bezorgd.

  • Op verzoek van de gemeente moet u kunnen aantonen dat u het tweede paspoort nodig heeft voor uw beroep. Dat kan met bijvoorbeeld met een brief van uw werkgever, zakelijke contacten of uitnodigingen van buitenlandse bedrijven
  • Uw eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn​

 

Afspraak maken

Vanwege de coronamaatregelen is onze dienstverlening aangepast. U kunt bijvoorbeeld alleen nog op afspraak terecht in het gemeentehuis, ook als u uw paspoort, rijbewijs of ID-kaart komt ophalen. Gebruik de groene knop hierboven voor het maken van een afspraak.

 

Wanneer klaar?

Het duurt 6 werkdagen voor uw tweede paspoort klaar is.


Snel nodig

Heeft u uw tweede paspoort snel nodig? Vraag aan de balie om een spoedaanvraag. Dat kan tot 12.30 uur. Uw paspoort kunt u de volgende werkdag ophalen. Als u uw oude paspoort kwijt bent, kan het wat langer duren.

Kwijt of gestolen

Bent u uw paspoort kwijt of is het gestolen? U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. U vult een verklaring van vermissing in aan de balie. Daarna kunt u direct uw nieuwe paspoort aanvragen. Vindt u alsnog uw paspoort? Lever dit dan in bij de gemeente, dit paspoort is namelijk niet meer geldig.

Visum

Gaat u naar het buitenland en wilt u weten of u een visum nodig heeft? De Rijksoverheid geeft hierover meer informatie.

Geldigheid

Tweede paspoort        2 jaar

 

Meenemen

  • Alle paspoorten en ID-kaarten die u hebt. Ook als ze zijn verlopen
  • Documenten om aan te tonen dat u het tweede paspoort nodig hebt
  • Een pasfoto. De pasfoto mag op de dag van de aanvraag niet ouder zijn dan 6 maanden. Let op de eisen
  • Let op: in verband met de coronamaatregelen is het niet mogelijk om na 17.00 uur pasfoto’s te laten maken bij de fotograaf.

  • Bankpas of contant geld. U betaalt gelijk bij de aanvraag

Kosten

Tweede paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder €52,50

Tweede paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder,

met spoedaanvraag                    

€101,00
Bezorgkosten €13,50