Paspoort

Een paspoort vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig. Voor jongeren tot 18 jaar is een paspoort 5 jaar geldig. Eén week later kunt u het document persoonlijk afhalen of, tegen betaling, laten bezorgen. Let op: ook kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het ophalen.

Wat u moet weten

 

Afhalen of bezorgen

U kunt uw paspoort of ID-kaart persoonlijk afhalen op het gemeentehuis of het laten bezorgen. Het bezorgen kost € 13,50 per document. Het document wordt dan op een door u gekozen dag en tijdstip bezorgd.

Afspraak maken

Als u een afspraak met ons maakt, weet u precies wanneer u aan de beurt bent. Gebruik daarvoor de groene knop hierboven. Wilt u liever geen afspraak maken, dan kunt u uitsluitend op dinsdag- en donderdagmorgen tussen 08.30 – 12.30 uur bij ons terecht.

 

Toestemming nodig

Tot 18 jaar is toestemming nodig van ouders/gezaghouders om een paspoort aan te vragen.


Wanneer klaar?

Het duurt 5 werkdagen voor uw paspoort klaar is.

Snel nodig

Heeft u uw paspoort snel nodig? Vraag aan de balie om een spoedaanvraag. Dat kan tot 12.30 uur. Uw paspoort kunt u de volgende werkdag ophalen. Als u uw oude paspoort kwijt bent, kan het wat langer duren.

Kwijt of gestolen

Bent u uw paspoort kwijt of is het gestolen? U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. U vult een verklaring van vermissing in aan de balie of u regelt het online middels het formulier 'Verklaring vermissing reisdocument'. Daarna kunt u direct uw nieuwe paspoort aanvragen. Vindt u alsnog uw paspoort? Lever dit dan in bij de gemeente, dit paspoort is namelijk niet meer geldig.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U hebt een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. Gebruikt u daarvoor het formulier “aanvraag toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland” van de Marechaussee.

Visum

Gaat u naar het buitenland en wilt u weten of u een visum nodig heeft? De Rijksoverheid geeft hierover meer informatie.

Geldigheid

Paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder   10 jaar
Paspoort voor jongeren tot 18 jaar   5 jaar

 

Noodpaspoort

Wanneer en hoe kan ik een noodpaspoort krijgen?

Tijdens een reis in het buitenland moet u in het bezit zijn van een geldig reisdocument. Wanneer u dit niet heeft, kunt u in zeer uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden een noodpaspoort aanvragen. De Koninklijke Marechaussee geeft noodpaspoorten af. Een noodpaspoort kost sinds 1 januari 2019 € 48,55.

Op de website van de Rijksoverheid kunt u alle informatie hierover vinden.

Meenemen

  • Alle paspoorten en ID-kaarten die u hebt. Ook als ze zijn verlopen
  • Een pasfoto. Let op de eisen
  • Bankpas of contant geld. U betaalt gelijk bij de aanvraag
     

Als je jonger dan 18 jaar bent, neem dan ook mee

Kosten

Paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder €70,00

Paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder,

met spoedaanvraag          
€118,50
Paspoort voor jongeren tot 18 jaar €52,50
Paspoort voor jongeren tot 18 jaar, met spoedaanvraag €101,00
Bezorgkosten per document €13,50