Start onderzoek naar mogelijkheden windenergie in grensgebied Almelo, Tubbergen en Twenterand

De gemeenten Almelo, Tubbergen en Twenterand en de provincie Overijssel onderzoeken samen de mogelijkheden voor windmolens in het gebied op de grens van de drie gemeenten. In een gezamenlijk proces worden alle belangrijke onderwerpen in kaart gebracht, zoals onder andere landschappelijke voorwaarden, zorgen om gezondheid en de mogelijkheden voor een zo eerlijk mogelijke verdeling van alle lusten en lasten. Inwoners, ondernemers en belanghebbenden krijgen daarbij gelegenheid hun inbreng te leveren. Rond de zomer van 2022 moet duidelijk zijn wat er wel en niet mogelijk is.

We vinden het belangrijk dat de mensen uit en rondom het gebied over gemeentegrenzen heen mee kunnen denken en praten. Dat kan om te beginnen tijdens de eerste bijeenkomst op maandag 14 februari 2022.

Startbijeenkomst maandag 14 februari 2022

Op maandagavond 14 februari organiseren de drie gemeenten een gezamenlijke startbijeenkomst. Op de startbijeenkomst wordt uitgelegd hoe het gezamenlijke onderzoek eruit gaat zien. Tijdens de bijeenkomst is er ook ruimte om mee te praten, mee te denken en vragen te stellen. De gemeenten willen graag horen wat de mensen uit en rondom het gebied belangrijk vinden. Vanwege de huidige coronamaatregelen hebben we de bijeenkomst opgedeeld in verschillende tijdsblokken tussen 18.30 en 21.30 uur.

Wilt u bij de startbijeenkomst aanwezig zijn? Meld u dan aan via deze link. In dit formulier kunt u ook alvast uw opmerkingen achterlaten. Blijft u graag op de hoogte? Via het formulier kunt u zich inschrijven voor de digitale nieuwsbrief.

De bijeenkomst vindt plaats in Wijkcentrum De Schelf, Binnenhof 51 7608 KH Almelo. Let op: een coronatoegangsbewijs en een geldig identificatiebewijs is verplicht.

Praat en denk mee in de ATT-gebiedsgroep!

Wilt u actief meedenken over de mogelijkheden voor windenergie? Het plan is om een gebiedsgroep te starten met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden uit Almelo, Tubbergen en Twenterand (ATT). Als lid van deze groep denkt u actief mee over het onderzoek en de aangedragen ideeën en bedenkingen. De ATT-gebiedsgroep neemt geen besluiten, maar is een belangrijke gesprekspartner voor de gemeenten en provincie.

Wilt u deelnemen aan deze ATT-gebiedsgroep? Meld u dan hier aan of tijdens de bijeenkomst op maandag 14 februari.

Een gezamenlijk onderzoeksproces

Daar waar de grenzen van de gemeenten Almelo, Tubbergen en Twenterand elkaar raken, ligt een kansrijk gebied voor windenergie. De ontwikkeling van windenergie in de ene gemeente raakt daardoor altijd de beide andere gemeenten. Inwoners uit dit gebied geven aan dat zij het gebied waar de gemeentegrenzen elkaar raken niet als drie losse gebieden zien, maar als één geheel. Ook de provincie ziet hier gemeenteoverstijgende kansen. De gemeenten Almelo, Tubbergen en Twenterand hebben daarom besloten om te starten met een gezamenlijk proces met aandacht voor alle voors en tegens van windmolens. Met ondersteuning van de provincie is een plan van aanpak voor het gebied Almelo, Tubbergen Twenterand (hierna ATT) gemaakt.

Rond de zomer 2022 duidelijkheid

De komende periode wordt gebruikt om onderzoek te doen. In de onderzoeksperiode wordt aandacht besteed aan het bespreken en onderzoeken van eventuele zorgen over gezondheid, de landschappelijke voorwaarden en een zo eerlijke mogelijk verdeling van lusten en lasten. Het is de bedoeling dat rond de zomer van 2022 duidelijk is wat er ruimtelijk en technisch wel of niet kan in het gebied en hoe er rekening kan worden gehouden met de zorgen en wensen van de inwoners en andere partijen. Mede op basis van deze onderzoeksresultaten kunnen de gemeenteraden beslissen of en waar windenergie mogelijk is in het gebied op de grens van Almelo, Tubbergen en Twenterand.

Veel gestelde vragen

Waarom is het gemeentegrensoverschrijdende gebied van Almelo, Tubbergen en Twenterand een kansrijk gebied?
Onderzocht is welke gebieden in onze gemeenten juist niet en wel geschikt zijn voor windmolens. Daarbij is per gemeente gekeken naar normen voor veiligheid en geluid, beperkingen vanwege het vliegveld, de aanwezigheid van hoogspanningsleidingen en bijvoorbeeld afstandsnormen bij bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen. Uit deze onderzoeken komt het gebied op de grens van de gemeenten Almelo, Tubbergen en Twenterand naar voren als een mogelijk geschikte plek voor het plaatsen van windmolens. We vinden het belangrijk om hierover duidelijk te zijn. Of er daadwerkelijk windmolens kunnen komen, gaan we nu gezamenlijk in kaart brengen door vervolgonderzoek. Uiteindelijk beslissen de gemeenteraden over hun eigen gemeentebeleid en of zij wel of niet verder willen met gezamenlijke plannen. Juist daarom is het belangrijk om hierover goed met elkaar in gesprek te gaan.

Wat is het exacte zoekgebied?
In het Plan van Aanpak staat een kaartje met het zoekgebied. U kunt het Plan van Aanpak hier downloaden.

In Tubbergen is toch al een verfijning van de zoekgebieden gedaan?
Klopt. Vanuit de gemeente Tubbergen valt het zoekgebied Geesten-Weitemanslanden in het ATT gebied. Daar is al een verfijning van het zoekgebied gedaan en zijn al bijeenkomsten geweest. In de gesprekken met inwoners kwam daarbij nadrukkelijk de vraag om ook over gemeentegrenzen heen te kijken. Dat gaan we nu dus doen, waarbij eerder opgehaalde informatie uit Tubbergen wordt meegenomen in het gezamenlijke proces.

Kan het elektriciteitsnet de stroom van de windmolens wel aan?
Een onderdeel van de verkenning naar de mogelijkheden in het gebied van Almelo, Tubbergen en Twenterand is het gesprek met de netbeheerders TenneT, Enexis en Coteq over de capaciteit op het elektriciteitsnet. Er is hoogstwaarschijnlijk uitbreiding van de netwerkcapaciteit nodig

Hoe kan ik meedenken en meepraten over windenergie in het ATT-gebied?
Tijdens de startbijeenkomst op 14 februari ontvangt u van ons alle recente en relevante informatie over het proces. Ook is er alle ruimte om vragen, eventuele zorgen of ideeën met ons te delen. Op basis van de startbijeenkomst en/of vragen die spelen, wilt u mogelijk graag verder praten over bepaalde vragen, zorgen of ideeën. We willen deze mogelijkheid graag bieden door een telefonische afspraak te plannen of door bij u aan de keukentafel in gesprek te gaan. Deze gesprekken worden gevoerd door de contactpersoon van uw gemeente. Wilt u graag een afspraak inplannen? Neem dan contact op met onze coördinator duurzaam, Hanneke Nijland, op h.nijland@noaberkracht.nl