Coronavirus

Rijbewijs

Een rijbewijs vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. Ook om uw rijbewijs te vernieuwen (verlengen) gaat u naar het gemeentehuis. Eén week later kunt u het rijbewijs persoonlijk afhalen of, tegen betaling, laten bezorgen. Een rijbewijs is meestal 10 jaar geldig.

Wat u moet weten

Wanneer klaar?

Het duurt 5 werkdagen voor uw rijbewijs klaar is.

Snel nodig

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Vraag aan de balie om een spoedaanvraag. Dat kan tot 12.30 uur. Uw rijbewijs kunt u de volgende werkdag ophalen. Als u uw oude rijbewijs kwijt bent, kan het wat langer duren. 

Kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijt of is het gestolen? U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. U vult een verklaring van vermissing in aan de balie. Daarna kunt u direct uw nieuwe rijbewijs aanvragen. Vindt u alsnog uw rijbewijs? Lever dit dan in bij de gemeente, dit rijbewijs is namelijk niet meer geldig.

U kunt ook zelf een verlies of diefstal melden. Dit doet u door op deze link te klikken.
Hiervoor heeft u wel een DigiD nodig. Na uw melding is het rijbewijs direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd, krijgt u een schriftelijke bevestiging thuisgestuurd.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar mogen alleen rijden onder begeleiding van een coach. U moet minimaal één en mag maximaal vijf coaches laten registreren. De begeleiders ontvangen een begeleiderspas. De begeleiderspas vraagt u aan bij www.2todrive.nl 

Extra categorie

Heeft u een extra categorie behaald? Dan moet u uw rijbewijs laten vernieuwen. Ook hebt u een gezondheidsverklaring nodig per nieuwe categorie.


Medische keuring

U hebt een medische keuring nodig als u 75 jaar of ouder bent, u een beperking hebt die van invloed is op uw rijvaardigheid of als u een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen of bus. Een medische keuring regelt u via een gezondheidsverklaring.

Afhalen of bezorgen

U kunt uw rijbewijs persoonlijk afhalen op het gemeentehuis of het laten bezorgen. Het bezorgen kost € 13,50 per document. Het document wordt dan op een door u gekozen dag en tijdstip bezorgd.

Afspraak maken

Vanwege de coronamaatregelen is onze dienstverlening aangepast. U kunt bijvoorbeeld alleen nog op afspraak terecht in het gemeentehuis, ook als u uw paspoort, rijbewijs of ID-kaart komt ophalen. Gebruik de groene knop hierboven voor het maken van een afspraak.

Geldigheid

Rijbewijs voor volwassenen tot 75 jaar   10 jaar
Rijbewijs voor volwassenen van 75 jaar en ouder     5 jaar
Rijbewijs C, D   5 jaar
Rijbewijs voor volwassenen van 65 tot 70 jaar   max. 10 jaar
Rijbewijs voor volwassenen met beperking   

max. 10 jaar

Meenemen

  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
  • Een pasfoto. De pasfoto mag op de dag van de aanvraag niet ouder zijn dan 6 maanden. Let op de eisen
  • Als u uw rijbewijs vernieuwt (verlengt): het rijbewijs dat u al hebt
  • Bankpas of contant geld. U betaalt gelijk bij de aanvraag

 

Kosten

Rijbewijs       €40,00
Rijbewijs met spoedaanvraag   €74,00
Rijbewijs na vermissing   €56,00
Rijbewijs na vermissing met spoedaanvraag   €90,00
Bezorgkosten   €13,50