Coronavirus

gezondheidsverklaring

Wilt u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus aanvragen? Heeft u een beperking of bent u 75 jaar of ouder en wilt u uw rijbewijs vernieuwen? In deze gevallen heeft u een verklaring nodig dat u geschikt bent om te rijden. Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) beoordeelt of u rijgeschikt bent. U vult daarvoor een gezondheidsverklaring in op Mijn CBR. U kunt de gezondheidsverklaring ook als papieren formulier kopen in het gemeentehuis.

Wat moet u weten

  • Het CBR beoordeelt of u lichamelijk en geestelijk gezond bent om een auto of een ander motorvoertuig te kunnen besturen. Daarvoor moet u een gezondheidsverklaring invullen, een formulier met vragen over uw lichamelijke en geestelijke gezondheid;
  • U vult het formulier van het CBR zelf in en dit stuurt u naar het CBR;
  • U ontvangt van het CBR een keuringsverslag dat door een arts/specialist moet worden ingevuld en ondertekend.

 

U hebt een medische keuring nodig als u:

  • 75 jaar of ouder bent;
  • een beperking heeft die van invloed is op uw rijvaardigheid;
  • een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen of bus.

 

Afspraak maken

Vanwege de coronamaatregelen is onze dienstverlening aangepast. U kunt bijvoorbeeld alleen nog op afspraak terecht in het gemeentehuis, ook als u uw paspoort, rijbewijs of ID-kaart komt ophalen. Gebruik de groene knop hierboven voor het maken van een afspraak.

Antwoord van CBR

U krijgt zo snel mogelijk reactie van het CBR. Dat duurt een aantal weken. Als u rijgeschikt bent, kunt u een rijbewijs aanvragen in het gemeentehuis.

Blijven rijden met een verlopen rijbewijs

Vanaf 1 december mogen 75-plussers tijdelijk blijven rijden met een verlopen rijbewijs. De regeling geldt tot 31 december 2020. Iedereen die mag blijven rijden met een verlopen rijbewijs, krijgt persoonlijk bericht van het CBR. 
Wilt u weten of de regeling ook voor u is, kijk dan hier op de site van CBR.

 

LET OP: 

Heeft u een gezondheidsverklaring nodig? Zorg dan dat u op tijd begint met uw aanvraag. Er zijn op dit moment namelijk grote vertragingen bij het CBR.

 

Meer weten

Het CBR geeft meer informatie over de gezondheidsverklaring.

Meenemen

Bankpas of contant geld. U betaalt gelijk bij de aanvraag

Kosten

gezondheidsverklaring   €39,30