Coronavirus

Melding openbare ruimte

Meldingen storingen en onvolkomenheden in de openbare ruimte. Is er iets kapot in de openbare ruimte bij u in de buurt? Bijvoorbeeld een lantaarnpaal of stoeptegel? Meld het ons meteen. Ook als het gaat om rondslingerend afval of vernielingen. Ernstige problemen lossen we zoveel mogelijk snel op. Minder dringende zaken plannen we in.

Let op: wilt u een kapotte lantaarnpaal aanmelden? Dan kunt u dat hier digitaal doen:
Aanmelden kapotte straatverlichting

Melding doen

De voortgang van de behandeling van de klacht of melding die u via DigiD doorgeeft kunt u volgen in uw Persoonlijke Internet Pagina (PIP). Meer informatie over PIP vindt u hier.

Wat u moet weten en waar kunt u problemen bij u in de buurt aan ons melden, zoals:

 • Kapot wegdek of losliggende stoeptegel
 • Kapotte straatverlichting
 • Rondslingerend afval (zwerfvuil)
 • Kapot verkeersbord of -paaltje
 • Slechte staat  Bermen- en Sloten
 • Overlast
 • Achterstallig onderhoud van struiken, bomen en ander openbaar groen
 • Overhangende of losse takken en uitstekende wortels                                                                                       

Ook al staat uw probleem er niet bij, u kunt uw melding digitaal doorgeven. Voor dringende situaties buiten kantooruren kunt u de wacht- en storingsdienst van NOABERKRACHT Dinkelland – Tubbergen  bellen (06) 54 97 59 91

Hieronder kunt u uw melding doorgeven.

Melding doen

 

Melding openbare straatverlichting

Storingen aan de openbare verlichtingsinstallatie kan ontstaan door een kabelstoring of een storing in de lichtmast of armatuur.Deze storingen kunt u rechtstreeks melden bij onze aannemer Van Gelder. Ook schade aan de lichtmast of armatuur kunt u hier doorgeven.

Melding storing openbare verlichting

 

In het portal kan op straat/plaats niveau ingezoomd wordt op de kaart. Op de kaart staan alle lichtmasten aangegeven. Door op de kaart het lichtpunt aan te klikken, kunt u de storing/schade melden. Elke 2 weken repareert de onderhoudsmonteur scheve lichtmasten en kapotte armaturen. Moet er lichtmast of armatuur worden vervangen dan kost herstel meer tijd. De meeste materialen moeten bij de leverancier worden besteld. Is het een kabelstoring dan wordt deze doorgegeven aan de netwerkbeheerder Enexis. Enexis zal onderzoeken waarom er geen stroom op de lichtmast staat. Soms moet een speciale meetwagen komen om de kabelbreuk op te sporen. Deze werkzaamheden worden ingepland en kosten daarom helaas meer tijd. Gevaarlijke situaties worden direct veilig gemaakt. Deze kunt u 24 uur per dag telefonisch doorgeven aan de storingsmonteur 088 - 115 41 13.

 

Ongediertebestrijding/plaagdieren

Overlast van plaagdieren (konijnen, mollen, ratten, muizen, roeken, kraaien, steenmarter en wespen) wordt alleen bestreden in de openbare ruimte. Voor overlast van plaagdieren op eigen terrein kunt u een particulier bestrijdingsbedrijf inschakelen.

 

Melding verstopping riool

Riool verstopt? Zit de rioolverstopping op uw eigen terrein? Dan schakelt u zelf een bedrijf in. Zit de verstopping in de gemeentegrond? Meld het direct bij de gemeente. Wij herstellen de verstopping.

Wat u moet weten?
Controleert u eerst of er water staat in de put. Staat er geen water in de controleput? Laat dan vanuit uw woning water wegstromen, zet bijvoorbeeld een kraan open. De put vindt u meestal op de grens van uw terrein, ongeveer 60 centimeter onder de grond. Op de bouwtekening van uw woning staat vaak aangegeven waar het precies zit. De gemeente kan u dit eventueel ook vertellen. Bij het hebben van een aansluiting op het drukrioolsysteem kunt bij een storing ook melding maken bij de gemeente.

Als het water niet bij de controleput komt, zit de verstopping in uw eigen deel van de riolering. Bel een bedrijf dat uw riool kan ontstoppen. U betaalt dan zelf de kosten
Als er water in de controleput blijft staan, is het gemeentelijk deel verstopt.  Ook  bij het branden van de rode lamp op het drukrioolgemaal is er sprake van een storing. Bel dan in beide gevallen de gemeente op (0546-628000). Buiten kantooruren kunt u de rioolstoringsdienst Noaberkracht  Dinkelland Tubbergen bellen op het nummer  (06) 54 93 38 82, bgg 06-51290264

Kosten
Als de controleput in het gemeentedeel verstopt is:

 • Hebt u de verstopping niet veroorzaakt, dan betaalt u niets. U kunt voor eventuele schade een schadeclaim indienen.
 • Hebt u de verstopping in het gemeentedeel of in het pompgemaal zelf veroorzaakt? Dan betaalt u de kosten voor het ontstoppen c.q reparatie.

Eikenprocessierups

Lees hier meer over onze bestrijdingsaanpak.

Van april tot en met oktober kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen. De brandharen van deze rups kunnen klachten veroorzaken bij mens en dier. De gemeente kan niet alle nesten bestrijden. Dat gebeurt alleen op plekken waar veel mensen komen. Voor eikenprocessierupsen op uw eigen terrein komt de gemeente niet. Die moet u zelf laten weghalen.

Meld plekken met een hoog risico
Ondervindt u overlast van de eikenprocessierups in gemeentelijke bomen? Dan kunt u via de knop hierboven een melding doorgeven. Lukt het niet digitaal? Dan mag u ook bellen naar 0546 628000. Beschrijf zo duidelijk mogelijk de locatie van de boom met eikenprocessierups. Een medewerker van de gemeente beoordeelt vervolgens of bestrijding nodig is. Bestrijding gebeurt alleen op plekken waar een verhoogd risico geldt. Dit is op drukke plaatsen binnen de bebouwde kom (centra, fietspaden) of bij risicoplekken (speelplaatsen, scholen, verzorgingstehuis, begraafplaatsen). Buiten de bebouwde kom bestrijden wij niet, tenzij het gaat om een drukbezocht picknick(bankje). Als het nest inderdaad voor veel overlast zorgt, schakelen wij een gespecialiseerd bedrijf in om het nest te verwijderen.


Verwar de eikenprocessierups niet met andere rupsen
Veel mensen verwarren de eikenprocessierups met de rups van de spinselmot. Deze rups maakt enorme nesten van spinseldraden. Ze kunnen bomen en struiken volledig kaal vreten. Maar ze zijn totaal ongevaarlijk. En ze zijn goed voer voor vogels. De rups van de spinselmot:

 • is nagenoeg onbehaard
 • is veel lichter van kleur dan de eikenprocessierups
 • maakt geen bolvormig nest
 • komt niet voor in eikenbomen.


Naast de spinselmot komen er meer ongevaarlijke rupsen voor in Nederland. Die zijn vaak groen van kleur en niet behaard. U hoeft geen contact op te nemen met de gemeente als u deze rupsen aantreft.

Voorkom problemen
Veel klachten kunt u zelf voorkomen:

 • Bent u in een gebied met veel eikenbomen? Bedek dan uw armen, benen en hals. 
 • Ga niet op de grond zitten in de buurt van eikenbomen.
 • Voorkom contact met rupsen, haren en nesten. Houd afstand. En leer dat ook aan uw kinderen.
 • Houd uw hond uit de buurt van rupsen en oude nesten. En laat uw hond liever niet snuffelen onder een eikenboom.
 • Ga niet zelf rupsen bestrijden. Laat nesten in uw tuin verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf.


Gezondheidsklachten bij mensen
De brandharen van de eikenprocessierups kunnen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen of luchtwegen komen. Dat geeft klachten zoals jeuk, huiduitslag (bultjes of blaasjes) en irritatie van ogen en luchtwegen. Het verschilt van persoon tot persoon hoeveel last iemand heeft. Vaak verdwijnen de klachten binnen twee weken vanzelf. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Tips

 • Strip de geïrriteerde huid zo snel mogelijk met plakband.
 • Spoel daarna uw huid (en eventueel uw ogen) met lauw water.
 • Was de kleding die u droeg, het liefst op 60 graden.
 • Ga niet wrijven of krabben
 • Smeer een zachte crème met menthol of Aloë Vera op uw huid.


Uitgebreide informatie over hoe u klachten kunt voorkomen, wat u moet doen als u klachten heeft en meer vindt u op de website van de GGD.

Gezondheidsklachten bij dieren
Neem zo snel mogelijk contact op met de dierenarts als uw huisdier:

 • in aanraking is geweest met de eikenprocessierups
 • last heeft van speekselen, tranende ogen, slikklachten, kokhalzen of overgeven.


Huisdieren kunnen via hun bek soms grote hoeveelheden brandharen van de eikenprocessierups binnen krijgen. Vooral bij honden en paarden kan dat ernstige klachten geven. De brandharen veroorzaken zwellingen van tong en lippen, ontsteking van ogen en mondslijmvlies en ademhalingsproblemen. De beschadigingen in de bek kunnen er zelfs toe leiden dat een deel van de tong afsterft.

Meer weten