Mariaschool uit Vasse winnaar Grote Verkeersquiz Tubbergen

Basisschool De Mariaschool uit Vasse is de winnaar van de Grote Verkeersquiz in Tubbergen. In ’t Oale Roadhoes overhandigde wethouder Hilde Berning na een spannende finaleronde de beker.

Berning prees de winnaars en benadrukte het belang van hun prestaties. “Jullie hebben het uitstekend gedaan door zoveel vragen correct te beantwoorden. De vragen waren behoorlijk uitdagend. Zelfs ik moest soms grondig nadenken over de antwoorden”, aldus de wethouder.

Op de tweede plek eindigde de Aloysiusschool uit Geesteren. Derde werd De Wiekslag uit Tubbergen.

Individuele uitslag

De leerlingen beantwoordden op school, voorafgaand aan de finale in ’t Oale Roadhoes, eerst 35 vragen over het verkeer. “Hiermee werd per leerling duidelijk welk deel van de verkeerskennis nog moet worden bijgespijkerd”, aldus Heleen Munneke van Tref-Ik. “De individuele uitslag wordt vaak besproken tijdens de 10 minutengesprekken op school. Hierdoor kan een samenwerking ontstaan tussen scholen en ouders om het kind optimaal te begeleiden.” Munneke noemt als voorbeeld de gevaren van de dode hoek bij grote voertuigen. Ook het kennen van de voorrangsregels bevordert de verkeersveiligheid volgens haar.

Grote stap

Volgens Munneke is de verkeersquiz ontstaan vanwege het gebrek aan verkeerskennis bij leerlingen van basisscholen. “Kinderen in groep 6 gaan vaak voor het eerst zelfstandig naar school of naar hun sportactiviteiten. Voor ouders is het meestal een grote stap om hun kind alleen op pad te sturen.”

Mooiste spandoek

‘t Oale Roadhoes barstte uit zijn voegen met enthousiaste supporters van basisscholen die hun afgevaardigde leerlingen luidkeels aanmoedigden met spandoeken. De leerlingen hadden hier erg hun best op gedaan, omdat er zelfs een heuse prijs voor het mooiste spandoek was. Die werd gewonnen door basisschool St. Alphonsus uit Mariaparochie.

Deze editie van de Grote Verkeersquiz was extra feestelijk. Het was namelijk de tiende editie. Vandaar dat de presentatie in handen was van een heuse BN’er: Bart Meijer, bekend van onder meer het televisieprogramma Het Klokhuis.