Coronavirus

Het beste idee om energie duurzaam op te wekken komt uit Albergen

Publicatiedatum: 
11 okt 2019

Begin september lanceerden Essenkracht en de gemeente Tubbergen de prijsvraag: Wie in Tubbergen heeft het beste idee om energie duurzaam en lokaal op te wekken? Het antwoord op die vraag komt van Gilbert Leemhuis uit Albergen.

Het idee van Gilbert is om zonnepanelen op hoge staanders te plaatsen en zo overdekte parkeerplaatsen te creëren. “Bijvoorbeeld bij supermarkten en sporthallen”, legt hij uit. “De auto kan eronder staan, waardoor je bij regenachtig weer de boodschappen droog kunt inpakken. Bij warm en zonnig weer staat de auto in de schaduw, waardoor de temperatuur in de auto minder oploopt en de airco later niet tot minder hard hoeft te werken. Hetgeen weer minder brandstof vereist. En de panelen kunnen ondertussen hun werk doen en de opgewekte stroom leveren aan de betreffende sportclub of supermarkt.”

Dit plan is door de jury, bestaande uit Essenkracht, Natuur en Milieu Overijssel en Saxion docent Rik Zeeuwen, beoordeeld als beste idee om energie duurzaam en lokaal op te wekken. “We hebben alle inzendingen beoordeeld op originaliteit, haalbaarheid, opbrengst, herhaalbaarheid en participatiemogelijkheden”, legt Johan Voshaar van de energiegroep van Essenkracht uit. “Tijdens de beoordeling bleek maar weer eens hoe moeilijk het is om een ‘out of the box‘ idee aan te leveren, welke voldoet aan deze criteria. Met name de energieopbrengst van een plan ten opzichte van de doelstellingen wordt hierbij vaak overschat. De inzending van Gilbert scoorde echter op alle vlakken en hiermee is hij voor ons dé winnaar van de prijsvraag.”

“Als gemeente hebben we de doelstelling om in 2023 20% van onze energie duurzaam op te wekken”, vertelt wethouder Ursula Bekhuis. “Dat kunnen we natuurlijk niet alleen, daar is ook inzet van onze inwoners voor nodig. We vinden het belangrijk om goede ideeën te stimuleren, met die gedachte is deze prijsvraag uitgezet.” Met de prijs, een geldbedrag van 500 euro en ondersteuning van Essenkracht kan Leemhuis zijn idee verder uitwerken, waarbij ook gekeken wordt wat realiseerbaar is.

Ook aan de slag met duurzaamheid

Wilt u weten wat u kunt doen aan energiebesparing of energieopwekking? Informatie hierover vindt u op www.energievannoordoosttwente.nl. Ook kunt u kijken op www.essenkracht.nl. Essenkracht start en ondersteunt projecten in de gemeente Tubbergen die zich richten op energie-opwek, energiebesparing en afval. Daarnaast is de gemeente Tubbergen aangesloten bij het Energiefonds Twente. Hiervan kunnen bedrijven, instellingen, verenigingen en energiecoöperaties gebruik maken voor de realisatie van duurzame projecten. Meer informatie hierover is te vinden op: www.energiefondstwente.nl/tubbergen.

prijsuitreiking_prijsvraag_energie.jpg
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-