Clustering windenergie in Twente

Op 11 juli 2022 is een artikel verschenen in de Tubantia, waarin is aangegeven dat provincie Overijssel aanstuurt op twee windclusters van 30 windmolens in Twente. Eén van deze clustergebieden zou het gebied Almelo – Tubbergen – Twenterand (ATT) zijn. Het gaat echter om een veel groter spreidingsgebied, waardoor een verkeerd beeld ontstaat. Wij vinden het van belang om een nadere toelichting te geven, zodat onnodige onrust wordt voorkomen. De gemeente Tubbergen hanteert nog altijd dezelfde uitgangspunten en zet de lopende processen en samenwerking met andere organisaties en de samenleving voort.

In het artikel wordt verwezen naar het Provinciaal Programma Energiestrategie (PPE). Provincie Overijssel heeft dit programma ter inzage gelegd van 21 juni tot en met 24 augustus 2022. Het programma richt zich voornamelijk op windenergie. Zo geeft de provincie onder meer aan dat het wenselijk is om windenergie te clusteren. Ook is aangegeven op welke locaties clustering mogelijk is volgens de provincie. Dat kunnen kleine clusters zijn van 3 – 6 windturbines, maar ook grote clusters.

1 gebied voor grote clustering windmolens

In Twente is de as van de A35/N36 aangeduid als voorkeursgebied waar mogelijk sprake kan zijn van een cluster van 30 windturbines of meer. Dat is het gebied langs de A35 van Enschede – Hof van Twente – Hengelo – Borne – Almelo – Wierden en een deel langs de N36 richting Twenterand. Het gebied Almelo – Tubbergen – Twenterand (ATT) ligt in het gebied langs de N36 en valt daarmee binnen dit voorkeursgebied.

In het ATT-gebied vindt momenteel een verkenning plaats rondom windenergie door de gemeenten Almelo –Tubbergen – Twenterand. Wij voeren die verkenning samen met de provincie Overijssel uit. In september 2022 wordt een besluit genomen op basis van een technische analyse en het participatieverslag in hoeverre de samenwerking wordt voortgezet en hoe dat proces er dan uit zal zien.

In het totale gebied A35/N36 (inclusief ATT) geldt potentie voor 30 windturbines.

Afspraken RES Twente

Binnen de RES Twente 1.0 hebben alle gemeenten in Twente, provincie Overijssel en waterschap Vechtstromen afgesproken dat alle Twentse gemeenten een gezamenlijk bijdrage leveren aan 1,5 TWh duurzame opwek elektriciteit in 2030 met zon- en windenergie. Daarin heeft iedere gemeente een eigen verantwoordelijkheid. Die afspraken zijn ook in de RES Twente 2.0 bevestigd.

In het kader van de samenwerking van Noordoost Twente is afgesproken dat we 225 MWh zouden leveren. In Tubbergen en Dinkelland volgen we de routekaart om beleid vast te kunnen stellen. Het beleid voor zon- en windenergie zal naar verwachting eind 2022 worden vastgesteld, omdat we ook de aanbevelingen van het RIVM af willen wachten rondom de effecten van windturbines op de omgeving.

Het proces binnen de RES Twente, Energie van Noordoost Twente en de samenwerking in ATT-verband lopen volgens afspraak gewoon door.

Meer informatie is beschikbaar op www.tubbergen.nl/windenergie.

Wat is het Provinciaal Programma Energiestrategie (PPE)?

In het PPE zijn de provinciale ambities, rollen en instrumenten opgenomen van de provincie Overijssel als partner van de Regionale Energiestrategie (RES) voor West Overijssel en Twente. Het programma bevat uitgangspunten om de ruimtelijke kwaliteit te behouden en te zorgen dat een regionale integrale afweging mogelijk is ten aanzien van de zoekgebieden van de RES.

Terinzagelegging Provinciaal Programma Energiestrategie

Inwoners van de provincie Overijssel kunnen een zienswijze indienen op het PPE in de periode van 21 juni tot en met 24 augustus 2022.

Lees meer over de terinzagelegging van het PPE.

Ter verduidelijking een uitsnede uit het provinciale programma: