Ontheffing stookverbod

Aanvragen

In de gemeente Tubbergen is het niet toegestaan zomaar vuur te stoken in de open lucht. Bijvoorbeeld voor een paasvuur, vreugdevuur of als u hout of groenafval verbrandt. Wilt u dit toch doen? Vraag dan kosteloos een stookontheffing aan bij de gemeente.

Meer informatie

Wanneer en hoe mag ik stoken

U mag stoken tijdens het stookseizoen:

In Tubbergen loopt het stookseizoen van 1 november tot 1 mei

Stoken mag alleen in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, brandton en vuurkorf.

Ontheffing stookverbod

Wilt u een ontheffing van het stookverbod, om snoeihout te verbranden op uw eigen terrein, vul dan het aanvraagformulier ontheffing stookverbod in. Het ondertekende aanvraagformulier ontheffing stookverbod stuurt u naar de gemeente.

Afval verbranden is verboden

Bij het verbranden van hout komen fijnstof en andere schadelijke stoffen vrij, zoals benzeen en dioxine. Deze stoffen zijn kankerverwekkend. Het is daarom verboden om geverfd, geïmpregneerd en bewerkt hout te verbranden.

Paasvuur

Als u alleen op 1e of 2e paasdag snoeihout wilt verbranden en het paasvuur trekt minder dan 75 personen, vul dan het aanvraagformulier paasvuur in.

Het ondertekende aanvraagformulier stookverbod met de situatiekaart stuurt u naar de gemeente.

Publiekstrekkend paasvuur

Organiseert u een publiekstrekkend paasvuur ? Dan organiseert u een evenement. U moet een ontheffing aanvragen om het paasvuur te mogen ontsteken, maar ook een aanvraag voor een evenementenvergunning doen.

Er is sprake van een publiekstrekkend paasvuur als één of meer van deze situaties van toepassing zijn:

  • u verwacht 75 of meer bezoekers
  • het evenement eindigt na 24:00 uur
  • er wordt muziek ten gehore gebracht voor 07:00 uur of na 23:00 uur
  • er wordt alcoholhoudende drank verkocht
  • de verkeersveiligheid komt in gevaar of het verkeer, inclusief de hulpverleningsdiensten, worden belemmerd

Wanneer één of meer van deze hierboven vermelde situaties van toepassing zijn, vul dan het aanvraagformulier paasvuur (inclusief situatiekaart) EN het aanvraagformulier evenementenvergunning in. Bij het aanvraagformulier evenementenvergunning horen ook bijlagen. Vergeet deze niet mee te sturen. Zie verder het product evenementenvergunning.

Natuurbrandrisico

Het kan zijn dat er in uw omgeving (tijdelijk) een stookverbod is opgelegd, vanwege een verhoogd risico op natuurbrand.

Of dit ook in uw buurt het geval is, kunt u inzien op de website www.natuurbrandrisico.nl.

Hoe lang gaat het duren ?

Als u een ontheffing van een stookverbod of een ontheffing voor het aansteken van een  paasvuur (niet publiekstrekkend) aanvraagt, beslist de gemeente binnen acht weken op de aanvraag.

Vraag u een publiekstrekkend paasvuur aan dan is dit een evenement en beslist de gemeente binnen 12 weken op de aanvraag.

Kosten

Voor een ontheffing van het stookverbod of de  ontheffing van een paasvuur (niet publiekstrekkend) berekent de gemeente geen leges.

Het publiekstrekkend paasvuur is een evenement. Hiervoor worden leges in rekening gebracht die gelden voor een evenementenvergunning.