Ontheffing stookverbod

Algemeen

In de gemeente Tubbergen is het niet toegestaan zomaar vuur te stoken in de open lucht. Bijvoorbeeld wanneer u hout- of groenafval wilt verbranden na tuin- of landschapsonderhoud of wanneer u bij een paasvuur of vreugdevuur hout of groenafval verbrandt. Wilt u dit toch doen? Vraag dan een stookontheffing aan bij de gemeente.

Algemene informatie

U mag stoken tijdens het stookseizoen: In Tubbergen loopt het stookseizoen van 1 november tot 1 mei. Het kan zijn dat er in uw omgeving (tijdelijk) een stookverbod is opgelegd, vanwege een verhoogd risico op natuurbrand. Of dit ook in uw buurt het geval is, kunt u inzien op de website www.natuurbrandrisico.nl.

Stoken kan ook zorgen voor overlast en luchtverontreiniging. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden en de luchtkwaliteit. Gaat u hout stoken en wilt u weten wanneer het vuur beter uit kan blijven? Installeer de Stookwijzerapp op uw telefoon.

Ontheffing stookverbod

Als u een ontheffing wilt aanvragen om snoeihout op uw eigen terrein te mogen verbranden, kunt u dit digitaal doen via DigiD of eHerkenning. Vergeet niet een situatiekaart bij te voegen waarop de stookplaats duidelijk is aangegeven. Het aanvragen van een ontheffing stookverbod is kosteloos.

Paasvuur

Als u alleen op 1e of 2e paasdag snoeihout wilt verbranden kunt u een paasvuur aanvragen (het aanvraagformulier vindt u onder downloads). Komen er toeschouwers kijken naar het paasvuur dat u ontsteekt, dan organiseert u een evenement. U moet een ontheffing aanvragen om het paasvuur te mogen ontsteken, maar ook een melding of een vergunningaanvraag voor een evenement doen.

Verwacht u toeschouwers of bezoekers dan moet u ook een melding klein evenement doen wanneer:

  • het aantal bezoekers niet meer bedraagt dan 150 personen;
    • het evenement plaats vindt tussen 07.00 uur en 24.00 uur;
    • er geen muziek ten gehore wordt gebracht voor 07.00 uur of na 23.00 uur en gedurende het tijdsbestek tussen 07.00 uur en 23.00 uur wordt het maximaal toelaatbare geluidsniveau van 70 dB(A) op de gevels van omringende woningen niet overschreden;
    • het evenement geen gevaar vormt voor de verkeersveiligheid, het verkeer en de hulpdiensten worden niet belemmerd en de doorstroming wordt niet beperkt;
    • er slechts kleine objecten worden geplaatst met een oppervlakte van maximaal 25 vierkante meter per object. 

Hiervoor moet u een melding voor een klein evenement doen. 

Voldoet u niet aan bovenstaande voorwaarden dan moet u een evenementenvergunning aanvragen. Bij het aanvraagformulier evenementenvergunning horen ook bijlagen. Vergeet deze niet mee te sturen. 

Hoe lang gaat het duren?

Als u een ontheffing stookverbod of een paasvuur aanvraagt, beslist de gemeente binnen acht weken op de aanvraag.

Vraagt u daarnaast een evenement aan omdat er ook bezoekers komen kijken naar het vuur dan beslist de gemeente binnen 12 weken op de aanvraag voor een evenementenvergunning.

Kosten

Voor een stookontheffing of een paasvuur berekend de gemeente geen leges, voor een aanvraag evenementenvergunning worden wel leges berekend.