Omgevingsvergunning bouwen

Wat is een omgevingsvergunning?

Een omgevingsvergunning is meestal nodig als er gebouwd of verbouwd gaat worden of voor het uitvoeren van werkzaamheden in een gebied of omgeving.

Met betrekking tot een omgevingsvergunning voor het bouwen of verbouwen is het afhankelijk van:

  • de omvang van het bouwplan,
  • waarvoor het gebruikt gaat worden
  • en de plek (op het perceel) waar gebouwd zal worden.

Voor veel kleinere bouwplannen (dakkapellen, aan-, uit en bijgebouwen, erfafscheidingen e.d.) is niet altijd een vergunning nodig, lees meer op vergunningsvrij bouwen.

Aanvragen

Waar vraagt u een omgevingsvergunning aan?
Een omgevingsvergunning vraagt u hier aan: https://omgevingswet.overheid.nl 

Meesturen
De gegevens die met een aanvraag moeten worden meegestuurd zijn volledig afhankelijk van het bouwplan. De reden hiervoor is dat de wet nu eenmaal meer en zwaardere eisen stelt aan bijvoorbeeld een verzorgingstehuis dan aan een tuinhuis. Bij een aanvraag omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit dienen in elk geval de volgende gegevens te worden ingediend:

  • Een situatietekening (op schaal :500 of 1:1000);
  • Plattegronden van de huidige en nieuwe situatie met maatvoering (op schaal 1:100);
  • Gevelaanzichten van de huidige en nieuwe situatie met maatvoering (op schaal 1:100);
  • Dwarsdoorsneden met maatvoering (op schaal 1:100);

Deze gegevens geven doorgaans een goed beeld over de haalbaarheid van het bouwplan en is tevens voor kleinere bouwplannen vaak voldoende om de aanvraag in behandeling te kunnen nemen.

Voor het uitwerken van een aanvraag adviseren we hiervoor een deskundige te raadplegen.

Hoe lang gaat het duren?
De wettelijke afhandeltermijn voor een omgevingsvergunning is 8 weken. De duur van de aanvraag kan oplopen indien blijkt dat de aanvraag nog niet compleet is en aangevuld moet worden. De termijn wordt dan even stop gezet totdat  de aanvraag is aangevuld met de ontbrekende gegevens, of de tijd die de gemeente heeft gegeven voor het aanvullen van de aanvraag in het geval de aanvulling niet (volledig) wordt geleverd.

Kan het ook langer gaan duren?
De gemeente kan besluiten om de termijn met 6 weken te verlengen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de aanvraag niet aan alle eisen voldoet en de gemeente de aanvraag moet weigeren. De aanvrager krijgt dan de gelegenheid om alsnog te voldoen aan de eisen. Hierdoor kan de termijn dus langer duren dan de standaard 8 weken.

Ook kan een aanvrager de gemeente verzoeken om nog even geen besluit te nemen. Hij verzoekt dan om de beslistermijn voor een bepaalde tijd op te schorten.

Kosten

De kosten van een aanvraag omgevingsvergunning vindt u in de legesverordening van de gemeente. De gemeentebladen worden vanaf 1 oktober 2016 op zoek.officielebekendmakingen.nl gepubliceerd.