Naamgebruik wijzigen

Algemeen

Iedereen in Nederland heeft een achternaam. Uw achternaam is vastgelegd in de burgerlijke stand en staat ook in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente.

Wat u moet weten

Iedereen in Nederland heeft een achternaam. Uw achternaam is vastgelegd in de burgerlijke stand en staat ook in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente. Deze naam wordt ook wel uw geslachtsnaam of geboortenaam genoemd. Bij vrouwen heet deze naam ook wel de meisjesnaam.

Deze naam verandert niet als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat.

U kunt na uw huwelijk of partnerschapsregistratie de achternaam van uw partner gebruiken. Overheidsinstanties gebruiken in brieven de achternaam die u heeft gekozen.

De achternaam waarmee u bent geboren blijft in uw officiële papieren staan (bijvoorbeeld uw rijbewijs of paspoort). U kunt bij de aanvraag wel de naam van uw partner/echtgeno(o)t(e) er bij in laten zetten.

De verandering van naamgebruik gaat niet automatisch in na het huwelijk of de partnerschapsregistratie. Dit moet u zelf aanvragen. Ook na een echtscheiding of ontbinding van uw partnerschap moet u zelf aangeven of u anders wilt worden aangeschreven.

Hoe kan ik mijn naamgebruik wijzigen?

Via het formulier in de downloads kunt u uw naamgebruik laten wijzigen. U kunt het ingevulde formulier mét een kopie van uw identiteitsbewijs sturen naar de gemeente Tubbergen, postbus 30, 7650 AA  TUBBERGEN. U mag het ook mailen naar gemeente@tubbergen.nl. Stuur uw mail dan op een beveiligde manier!

U kunt ook naar het gemeentehuis komen om uw naamgebruik te wijzigen. U kunt alleen op afspraak terecht in het gemeentehuis. Gebruik de groene knop hierboven voor het maken van een afspraak.

Meenemen en kosten

Meenemen

Een identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).

Kosten

U betaalt geen leges voor het wijzigen van uw naamgebruik.