Melden klein evenement

Algemeen

Voor sommige activiteiten is geen vergunning nodig, maar is een melding al voldoende. Op deze pagina vindt u hierover meer informatie.

Wat u moet weten

Geen vergunning of melding nodig

Buurt- of straatfeest
Er hoeft geen melding te worden gedaan voor een buurt- of straatfeest wanneer voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

  1. Een eendaags evenement waarbij de activiteiten plaatsvinden tussen 07.00 uur en 24.00 uur; 
  2. Géén muziek ten gehore wordt gebracht voor 07.00 uur of na 23.30 uur en gedurende de toegestane tijd het maximaal toelaatbare geluidsniveau van 70 dB(A) op de gevels van omringende woningen niet wordt overschreden (uitgezonderd onversterkte muziek gedurende toegestane tijden); 
  3. De activiteiten niet plaatsvinden op de rijbaan, (brom)fietspad of parkeerplaats of anderszins een belemmering vormen voor het verkeer en de hulpdiensten; en 
  4. Slechts kleine objecten worden geplaatst met een oppervlakte van maximaal 25 vierkante meter per object; 
  5. Het aantal aanwezigen niet meer bedraagt dan 75 personen.

Geen vergunning nodig, wel een melding doen

Onder een klein evenement wordt verstaan, een evenement waarbij:

  1. Het aantal aanwezigen niet meer bedraagt dan 300 personen, met uitzondering van optochten en wandel- loop- en fietstochten.
  2. Het aantal dagen is beperkt tot één of twee dagen, met uitzondering van optochten en wandel- loop- en fietstochten.
  3. De activiteiten plaatsvinden tussen 07.00 uur en 24.00 uur;
  4. Géén muziek ten gehore wordt gebracht voor 07.00 uur of na 23.30 uur en gedurende de toegestane tijd het maximaal toelaatbare geluidsniveau van 70 dB(A) op de gevels van omringende woningen niet wordt overschreden (uitgezonderd onversterkte muziek gedurende toegestane tijden); 
  5. De activiteiten geen gevaar vormen voor de verkeersveiligheid en het verkeer en de hulpdiensten niet belemmeren of de doorstroming beperken;
  6. Slechts kleine objecten worden geplaatst, waaronder één tent van maximaal 50 m2, waar niet meer dan 150 personen worden toegelaten.

Meldingsplichtig evenement in een maatschappelijk onderkomen

Een evenement dat geheel plaatsvindt in een maatschappelijk onderkomen zoals een dorps- of kulturhus mits zij voldoen aan het gestelde in het evenementenbeleid en de benodigde inrichtingseisen in het kader van brandveiligheid. Vechtsportwedstrijden of -gala’s zijn niet toegestaan.

Bijzonderheden

Verkeersregelaars

Bij evenementen waarvoor het noodzakelijk is het verkeer te regelen, is het verplicht om gecertificeerde en aangestelde verkeersregelaars in te zetten. Verkeersbrigadiers vallen hier niet onder. Om werkzaamheden als evenementenverkeersregelaar te verrichten moet men de E-instructie van Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL) succesvol afronden. Hierna geldt landelijke inzetbaarheid voor het uitvoeren van verkeer regelende werkzaamheden bij diverse gemeenten en evenementen. Een evenementenverkeersregelaar mag eenvoudige handelingen verrichten, zoals het geven van een stopteken op een doorgaande weg. Een beroepsverkeersregelaar wordt onder andere ingezet op de provinciale weg, maar ook op kruisingen op openbare (gemeente)wegen.

De wet maakt onderscheid in twee typen verkeersregelaars die je bij evenementen tegen kunt komen:

  • Beroepsverkeersregelaar
  • Evenementenverkeersregelaar (voor 1 jaar).

Beroepsverkeersregelaar

Een beroepsverkeersregelaar wordt bijvoorbeeld ingezet op provinciale wegen en kan overal ingezet worden. Een beroepsverkeersregelaar die niet wordt ingehuurd en geen zakelijke overeenkomst heeft, moet voor een evenement aangesteld worden en kan niet alleen met de beroepspas als verkeersregelaar bij evenementen optreden.

Evenementenverkeersregelaar

De evenementenverkeersregelaar kan ingezet worden bij meerdere evenementen (bijvoorbeeld bij wielerrondes of hardloopwedstrijden). Na het volgen van een e-learning instructie ontvangt men een certificaat. Met dat certificaat kan men bij de wegbeheerder (gemeente, provincie of het rijk) aantonen dat de e-learning gehaald is. De wegbeheerder zorgt voor een aanstelling voor maximaal 1 jaar. Dan hoef je dus niet voor ieder evenement opnieuw een aanstelling te regelen in de gemeente.

Wat mag een evenementenverkeersregelaar?

  • Aanwijzingen geven die voor zijn/haar taak op de aangewezen locatie noodzakelijk zijn.
  • Ondersteunende maatregelen nemen (bijvoorbeeld borden en hekken plaatsen) zoals door de organisatie met de wegbeheerder is afgesproken.
  • Als het om eenvoudige verkeer regelende taken gaat, zoals het geven van een stop- en oprijteken, kan een evenementenverkeersregelaar ingezet worden.

Wat mag niet?

  • Op een zelf te kiezen locatie het verkeer regelen.
  • Het verkeer op een andere wijze regelen dan door de organisatie is aangegeven (en afgesproken is met de wegbeheerder).
  • Andere aanwijzingen geven dan hem zijn opgedragen.
  • Aanwijzingen geven vanuit of vanaf een voertuig. Dat betekent dat de aanwijzingen die een verkeersregelaar geeft terwijl hij/zij rijdt, geen officiële aanwijzingen zijn en niet door andere weggebruikers hoeven te worden opgevolgd.
  • Het zelfstandig regelen van het verkeer op een kruispunt voor alle rijrichtingen is geen taak voor de evenementenverkeersregelaar, maar voor beroepsverkeersregelaars, politie en marechaussee.

Geef op de tekening aan waar de evenementenverkeersregelaar ingezet wordt. De tekening is een onderdeel van het verkeersplan.

Personen zonder opleiding mogen op de openbare weg (provinciaal of gemeentelijk) geen verkeer regelende taken uitvoeren. 

Evenementenvergunning

Past het evenement niet binnen deze hierboven vermelde regels dan moet u een evenementenvergunning aanvragen. Een evenementenvergunning is vaak een gecombineerde vergunning. Dat wil zeggen dat er meerdere vergunningen/ontheffingen in de aanvraag aanwezig zijn.

Melden klein evenement 

U kunt een klein evenement digitaal melden via de groene knop bovenaan deze pagina. Wilt u het liever per post of e-mail versturen? Vul dan onderstaand formulier in.