Coronavirus

Identiteitskaart

Een identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. Een identiteitskaart voor volwassenen is 10 jaar geldig. Voor jongeren tot 18 jaar is een identiteitskaart 5 jaar geldig. Eén week later kunt u het document persoonlijk afhalen of, tegen betaling, later bezorgen. Let op: ook kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het ophalen.

Wat u moet weten

Afhalen of bezorgen

U kunt uw ID-kaart persoonlijk afhalen op het gemeentehuis of het laten bezorgen. Het bezorgen kost € 13,50 per document. Het document wordt dan op een door u gekozen dag en tijdstip bezorgd.

Afspraak maken

Vanwege de coronamaatregelen is onze dienstverlening aangepast. U kunt bijvoorbeeld alleen nog op afspraak terecht in het gemeentehuis, ook als u uw paspoort, rijbewijs of ID-kaart komt ophalen. Gebruik de groene knop hierboven voor het maken van een afspraak.

Toestemming nodig

Tot 12 jaar is toestemming nodig van ouders/gezaghouders om een ID-kaart aan te vragen.

Let op: ook kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het ophalen.

Klik hier voor het toestemmingsformulier

Het ingevulde en door beide ouders ondertekende formulier moet u bij de aanvraag inleveren.
Ook moet van beide ouders een geldig identiteitsbewijs (of een kopie) worden getoond.

Vingerafdrukken

Bent u 12 jaar of ouder dan nemen we bij de aanvraag van twee vingers vingerafdrukken af. Deze worden samen met de foto en uw persoonsgegevens opgeslagen in de chip in uw identiteitskaart.

Wanneer klaar?

Het duurt 6 werkdagen voor uw identiteitskaart klaar is.

Snel nodig

Heeft u uw ID-kaart snel nodig? Vraag aan de balie om een spoedaanvraag. Dat kan tot 12.30 uur. Uw ID-kaart kunt u de volgende werkdag ophalen. Als u uw oude ID-kaart kwijt bent, kan het wat langer duren.

Kwijt of gestolen

Bent u uw identiteitskaart kwijt of is het gestolen? U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. U vult een verklaring van vermissing in aan de balieo f u regelt het online middels het formulier 'Verklaring vermissing reisdocument'. Daarna kunt u direct uw nieuwe identiteitskaart aanvragen. Vindt u alsnog uw identiteitskaart? Lever deze dan in bij de gemeente, deze identiteitskaart is namelijk niet meer geldig.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. Gebruikt u daarvoor het formulier “aanvraag toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland” van de Marechaussee.

U kunt bij de gemeente een uittreksel BRP van uw kind aanvragen waarop is aangegeven wie het gezag heeft/hebben.

Geldigheid

Identiteitskaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder 10 jaar
Identiteitskaart voor jongeren tot 18 jaar 5 jaar

 

Inlogfunctie (eNIK)

Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeente of na de bezorging, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

U kunt er mee reizen naar onderstaande landen:

Andorra; België, Bondsrepubliek Duitsland; Bosnië; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Hongarije; Ierland; Italië; Kroatië; Letland; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Malta; Monaco; Noorwegen; Oostenrijk; Polen; Portugal (inclusief Azoren en Madeira); Roemenië; San Marino; Servië; Slovenië; Slowakije; Spanje (inclusief Canarische Eilanden); Turkije*; Tsjechië; IJsland; Zweden; Zwitserland.

*Voor Turkije geldt dat voor onder andere inwoners van Nederland een visumplicht van kracht is. Indien u in het bezit bent van een Nederlandse identiteitskaart krijgt u een losbladig visum. Een visum kunt u aanvragen bij de ambassade of het consulaat van het land in Nederland.

Meenemen

 

  • Alle ID-kaarten en paspoorten die u hebt. Ook als ze zijn verlopen
  • Een pasfoto. De pasfoto mag op de dag van de aanvraag niet ouder zijn dan 6 maanden. Let op de eisen
  • Let op: in verband met de coronamaatregelen is het niet mogelijk om na 17.00 uur pasfoto’s te laten maken bij de fotograaf.

  • Bankpas of contant geld. U betaalt gelijk bij de aanvraag
     

Als je jonger dan 12 jaar bent, neem dan ook mee

  • Een ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier van beide ouders of van degene die het gezag heeft
  • Een kopie identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft

Kosten

Soort identiteitskaart Prijs
Identiteitskaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder € 57,50

Identiteitskaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder,

met spoedaanvraag
€ 107,00
Identiteitskaart voor jongeren tot 18 jaar € 30,00
Identiteitskaart voor jongeren tot 18 jaar,
met spoedaanvraag                    
€ 79,50
Bezorgen €13,50