Coronavirus

Identiteitskaart

Een identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan in het gemeentehuis. Een identiteitskaart voor volwassenen is 10 jaar geldig. Voor jongeren tot 18 jaar is een identiteitskaart 5 jaar geldig. Eén week later kunt u het document persoonlijk afhalen of, tegen betaling, later bezorgen. Let op: ook kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het ophalen.

Wat u moet weten

 

Afhalen of bezorgen

U kunt uw ID-kaart persoonlijk afhalen op het gemeentehuis of het laten bezorgen. Het bezorgen kost € 13,50 per document. Het document wordt dan op een door u gekozen dag en tijdstip bezorgd.

Afspraak maken

Vanwege de coronamaatregelen is onze dienstverlening aangepast. U kunt bijvoorbeeld alleen nog op afspraak terecht in het gemeentehuis, ook als u uw paspoort, rijbewijs of ID-kaart komt ophalen. Gebruik de groene knop hierboven voor het maken van een afspraak.

Toestemming nodig

Tot 12 jaar is toestemming nodig van ouders/gezaghouders om een ID-kaart aan te vragen.

Let op: ook kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het ophalen.

Klik hier voor het toestemmingsformulier

Het ingevulde en door beide ouders ondertekende formulier moet u bij de aanvraag inleveren.
Ook moet van beide ouders een geldig identiteitsbewijs (of een kopie) worden getoond.

 

Wanneer klaar?

Het duurt 6 werkdagen voor uw identiteitskaart klaar is.

Snel nodig

Heeft u uw ID-kaart snel nodig? Vraag aan de balie om een spoedaanvraag. Dat kan tot 12.30 uur. Uw ID-kaart kunt u de volgende werkdag ophalen. Als u uw oude ID-kaart kwijt bent, kan het wat langer duren.

Kwijt of gestolen

Bent u uw identiteitskaart kwijt of is het gestolen? U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. U vult een verklaring van vermissing in aan de balieo f u regelt het online middels het formulier 'Verklaring vermissing reisdocument'. Daarna kunt u direct uw nieuwe identiteitskaart aanvragen. Vindt u alsnog uw identiteitskaart? Lever deze dan in bij de gemeente, deze identiteitskaart is namelijk niet meer geldig.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag heeft. Gebruikt u daarvoor het formulier “aanvraag toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland” van de Marechaussee.

U kunt bij de gemeente een uittreksel BRP van uw kind aanvragen waarop is aangegeven wie het gezag heeft/hebben.

Geldigheid

Identiteitskaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder 10 jaar
Identiteitskaart voor jongeren tot 18 jaar 5 jaar

 

Inlogfunctie (eNIK)

Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeente of na de bezorging, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

U kunt er mee reizen naar onderstaande landen:

Andorra; België, Bondsrepubliek Duitsland; Bosnië; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Hongarije; Ierland; Italië; Kroatië; Letland; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Malta; Monaco; Noorwegen; Oostenrijk; Polen; Portugal (inclusief Azoren en Madeira); Roemenië; San Marino; Servië; Slovenië; Slowakije; Spanje (inclusief Canarische Eilanden); Turkije*; Tsjechië; IJsland; Zweden; Zwitserland.

*Voor Turkije geldt dat voor onder andere inwoners van Nederland een visumplicht van kracht is. Indien u in het bezit bent van een Nederlandse identiteitskaart krijgt u een losbladig visum. Een visum kunt u aanvragen bij de ambassade of het consulaat van het land in Nederland.

Meenemen

 

  • Alle ID-kaarten en paspoorten die u hebt. Ook als ze zijn verlopen
  • Een pasfoto. De pasfoto mag op de dag van de aanvraag niet ouder zijn dan 6 maanden. Let op de eisen
  • Bankpas of contant geld. U betaalt gelijk bij de aanvraag
     

Als je jonger dan 12 jaar bent, neem dan ook mee

  • Een ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier van beide ouders of van degene die het gezag heeft
  • Een kopie identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft

Kosten

Soort identiteitskaart Prijs
Identiteitskaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder € 57,50

Identiteitskaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder,

met spoedaanvraag
€ 107,00
Identiteitskaart voor jongeren tot 18 jaar € 30,00
Identiteitskaart voor jongeren tot 18 jaar,
met spoedaanvraag                    
€ 79,50
Bezorgen €13,50