Duurzaam vervoer

Wij willen een fijne leefomgeving die ook voor onze komende generaties duurzaam, veilig en gezond is. Als het gaat om de energieopgave, zijn de grootste uitdagingen om wijken energieneutraal en van het aardgas af te krijgen en elektriciteit op te wekken met duurzame bronnen. Maar de energieopgave is breder dan alleen de verduurzamen van woningen en opwekken van energie. Zo willen we slimme duurzame oplossingen realiseren voor een zorgeloze mobiliteit zonder CO2 uitstoot. Hiervoor wordt onder andere een duurzaam mobiliteitsplan gerealiseerd voor Noaberkracht.

Wat willen we bereiken?

Op 28 juni 2019 is het Nationaal Klimaatakkoord vastgesteld. Hierin zijn afspraken opgenomen om de CO2 uitstoot in 2030 met 49% te beperken. Waarschijnlijk wordt dit aangescherpt naar 55%. Dat doen we onder meer door als gemeente een voorbeeldrol te vervullen voor inwoners en ondernemers en de mobiliteit van de eigen organisatie zoveel mogelijk te verduurzamen. Bovendien willen we de laadinfrastructuur in de gemeente Tubbergen verbeteren.

Wat gaan we doen?

De gemeenten Dinkelland en Tubbergen willen de uitstoot beperken door hun wagenparken volledig te elektrificeren en de laadstroom zelf op te wekken of uitsluitend groene stroom in te kopen. Daarnaast zorgen de gemeenten dat voor de dienstreizen uitsluitend elektrische (deel)voertuigen worden ingezet. Op termijn zouden we de voertuigen van Noaberkracht ook voor inwoners beschikbaar kunnen stellen.

Inmiddels is een pilot gestart waarbij het gebruik van vier deelvoertuigen wordt aangemoedigd voor het gebruik van dienstreizen. Op basis van deze gebruikservaringen en resultaten kunnen de gemeenten keuzes maken voor de toekomst met betrekking tot de invulling van de dienstreizen.

Daarnaast zal gemeente Tubbergen op korte termijn 13 openbare laadpalen bijplaatsen. Dit is een eerste stap om in de toekomst te voldoen aan de groeiende behoefte aan openbare laadpalen in de gemeente. De toename van het stroomverbruik is te verklaren door de sterke toename van het aantal elektrische auto’s in de afgelopen jaren. Het stroomverbruik van de vijf openbare laadpalen in de gemeente Tubbergen in 2022 is ruim vier keer zo hoog als in 2021.

Laadpaal aanvragen?

Ga je zelf een elektrische auto aanschaffen en beschik je niet over een eigen oprit om je auto aan huis op te laden, dan kun je via www.tubbergen.nl/openbare-laadpalen een aanvraag doen voor een laadpaal in de omgeving van je woning. Omdat er een aantal maanden overheen gaan tussen de aanvraag van een laadpaal en de plaatsing, is het advies om er niet te lang mee te wachten.

Woonwerkverkeer

Grote werkgevers met meer dan 100 medewerkers zijn vanaf 2023 verplicht gegevens aan te leveren over hun woon-werk en zakelijke verkeer van werknemers. Het concrete doel is 1 megaton CO2-winst in 2030. Als blijkt dat organisaties onvoldoende op koers liggen, dan zal het Rijk organisaties vanaf 2025 verplicht stellen om slimmer en zuiniger te reizen.