Coronavirus

Algemeen

 

Glashoes: Huis van en voor de Samenleving

Bij een gemeenschap waarin ontmoeten en verbinden centraal staan, hoort geen standaard gemeentehuis, maar past een levendig, toegankelijk en multifunctioneel gebouw voor alle inwoners uit de gemeente Tubbergen. Een ‘Huis van en voor de Samenleving’ waar cultuur, bestuur, horeca, ondernemen en het maatschappelijk organisaties samenwerken onder één dak en waar de hele dag ‘reuring’ is. Een plek van ontmoeting en inspiratie. Dat is het Glashoes. Hieronder een korte omschrijving.


Theater, muziek, zang en dans zorgen voor reuring in het Glashoes

Het Glashoes wordt een gemeente(t)huis voor alle inwoners. Een plek waar gewerkt wordt, maar waar ook ruimte is voor het verenigingsleven, voor kunst en cultuur.

Cultuur
In het Glashoes komen professionele partijen. Dit zijn de bibliotheek, politie, het consultatiebureau, Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland (SWTD) en Noaberkracht. In het Glashoes komen ook de meest uiteenlopende verenigingen. Zij komen samen en repeteren in de diverse multifunctionele ruimten in het gebouw. Dit gebeurt tijdens en vooral na kantoortijden, dus in de avond en in het weekend. Voorbeelden zijn workshops door Hof van Tubbergen en Kunstschool Alding. Danslessen en opvoeringen door Dansstudio 546. En de verenigingen die uit het dorpshuis de Huve komen maken ook gebruik van het Glashoes. Dit zijn Bigband New Edition, de dr. Schaepmanharmonie, de Nederlandse Klootschietbond, Popkoor Tuesday Fever en de Toneelvereniging KWW.

Multifunctionele zaal
In het Glashoes komt een grote multifunctionele zaal met schuiftribune. Hier worden voorstellingen en optredens gegeven door toneel, dans, muziek en theater. De gemeenteraad vergadert ook in deze zaal. Het is ook mogelijk om er filmvoorstellingen te geven.

Horeca
Centraal in het gebouw komt een horecagelegenheid voor kleine horeca, variërend van koffie en thee met iets lekkers tot een broodje of soep. Daarnaast kom de aan de buitenzijde, op het Raadhuisplein een zonnig terras.


Wat is het doel van het Glashoes?

In de afgelopen jaren is de manier van samenwerken tussen inwoners en gemeente veranderd. Waar mogelijk worden projecten samen opgepakt en inwoners weten steeds beter de weg naar de gemeente te vinden. Om deze manier van met elkaar omgaan te versterken én om meer reuring te creëren aan het Raadhuisplein wordt het gemeentehuis getransformeerd in een plek waar inwoners, maatschappelijke organisaties, ondernemers en gemeente samen werken en elkaar niet alleen op afspraak, maar ook spontaan ontmoeten. Juist die grote groep van organisaties onder één dak, maakt het Glashoes tot dé plek waar inwoners antwoorden kunnen vinden op de meest uiteenlopende vragen en behoeftes.

Stand van zaken rondom het Glashoes

Het Glashoes is nog geen feit. Op dit moment onderzoekt het college van de gemeente Tubbergen in opdracht van de gemeenteraad de kosten van de nieuwbouwvariant van het gebouw.

Eerste ontwerpen Glashoes bekend

In de derde week van September zijn er een aantal ontwerpsessies voor het Glashoes gehouden. Inwoners, raadsleden en medewerkers van Noaberkracht konden daarbij aangeven wat zij graag terug willen zien in het Glashoes. Met die informatie onder zijn arm, is architect Dennis Masselink aan het werk gegaan. In dit filmpje presenteert hij zijn eerste schetsen en vertelt hij ook hoe hij tot het ontwerp is gekomen. 

Film presentatie

 

 

Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
Tub