Coronavirus

Wie in Tubbergen heeft het beste idee om energie duurzaam en lokaal op te wekken?

Publicatiedatum: 
4 sep 2019

U heeft het vast wel gehoord, dit jaar hebben we wereldwijd op 29 juli al evenveel grondstoffen verbruikt als de aarde in een jaar tijd kan creëren (Earth Overshoot Day). Dat kan niet veel langer zo doorgaan. De gemeente Tubbergen en stichting Essenkracht willen graag dat energie op een duurzame manier wordt opgewekt. Maar hoe kunnen we dat doen?

Essenkracht (www.essenkracht.nl), een 100% Tubbergse stichting,  ondersteunt nieuwe projecten en maatschappelijke organisaties gericht op duurzame energieopwekking, energiebesparing en afval. “Wij zijn benieuwd naar out-of-the box ideeën”, vertelt Harald Zegeren van Essenkracht. “Innovatieve plannen, waarbij duurzame energie wordt opgewekt en waarvan de inwoners vinden dat het past in de omgeving. Sommige mensen willen geen grote zonneparken of een landschap vol windmolens, maar wat dan wel?” Wie het weet kan meedoen met de prijsvraag.

“In het jaar 2023 willen we in de gemeente Tubbergen 20% van de benodigde energie voor warmte en stroom zelf duurzaam opwekken”, aldus wethouder Ursula Bekhuis. “Essenkracht is al fanatiek bezig is met het aanjagen en ondersteunen van duurzame projecten die hier een bijdrage aan leveren. Maar we zijn ook erg benieuwd naar de ideeën van inwoners, verenigingen en organisatie. Iedereen die een goed idee heeft kan meedoen met deze prijsvraag.” De gemeente Tubbergen heeft ook een Energiefonds, waar bedrijven, instellingen, verenigingen en energiecoöperaties gebruik van kunnen maken voor de realisatie van duurzame projecten. Meer informatie hierover is te vinden op: www.energiefondstwente.nl/tubbergen.

Meedoen
Ideeën voor de prijsvraag kunnen tot 1 oktober 2019 worden ingediend op de website van Essenkracht: www.essenkracht.nl. Alle inzendingen worden beoordeeld op originaliteit, haalbaarheid en efficiëntie van het plan, de opbrengst aan energie, of het plan vaker of op andere plekken ingezet kan worden en of er participatiemogelijkheden zijn: in hoeverre kunnen anderen mee investeren en/of kunnen anderen gebruik maken van de opgewekte energie.

Het beste plan ontvangt van de gemeente Tubbergen een financiële bijdrage voor de realisatie van het plan. Daarnaast wordt de winnaar door Essenkracht begeleid bij de uitwerking van idee tot concreet plan. “Denk dan aan het inventariseren van subsidiemogelijkheden en het in contact brengen met interessante partijen”, legt Zegeren uit.