Coronavirus

Tubbergse carnavalsverenigingen oriënteren zich op alternatief carnavalsfeest

Publicatiedatum: 
11 jun 2020

Het organiseren van een goed carnaval kost zeker driekwart jaar. Daarom wordt er in de zomer al vaak een start gemaakt met het carnaval van het jaar erop. Door corona is alles anders, maar tijdens het overleg van het Carnavalsoverlegorgaan Tubbergen waren alle verenigingen het erover eens: het is nu nog te vroeg om al te beslissen over carnaval 2021.

In het Carnavalsoverleg orgaan zijn alle organiserende carnavalsverenigingen uit de gemeente vertegenwoordigd. Veiligheid is een belangrijk onderwerp voor het overlegorgaan. “Voor de aanwezige verenigingen voelde het eerste overleg van dit jaar best bijzonder”, vertelt Leon Oosterik, Vorst van CV De Papsleef’n. “Je vergadert over een feest dat misschien niet door kan gaan vanwege redenen waarop niemand grip heeft. Toch was de sfeer positief. Er blijven nog genoeg creatieve manieren over om allerlei kleinschalige carnavalsactiviteiten te organiseren.”

De verenigingen vonden unaniem dat het op dit moment nog te vroeg is om al te beslissen over carnaval 2021. “Op 1 september worden de nieuwe regels bekend. Wij hebben met elkaar afgesproken om op 15 september samen definitief te beslissen hoe carnaval 2021 eruit gaat zien”, zegt burgemeester Haverkamp in haar rol als voorzitter van het Carnavalsoverlegorgaan. “Carnaval is een belangrijke traditie in onze gemeente Tubbergen waar veel inwoners, jong en oud samen werken en elkaar ontmoeten. Daarom gaan we, op basis van de maatregelen die dan bekend zijn, met elkaar kijken hoe we samen carnaval vorm willen geven. Ook ondernemers hebben er baat bij dat we ook in deze onzekere tijd de carnavalstraditie in ere houden. We zitten met ons allen echt in de stand van ‘denken in mogelijkheden’.”

Dat is een uitdaging die alle verenigingen met beide handen aangrijpen. “Natuurlijk is het reguliere carnaval het allermooiste, maar als dit vanwege corona niet lukt, dan willen we proberen om in ieder geval op een andere wijze mogelijk kleinschaliger of op een alternatieve wijze toch samen carnaval te vieren”, vertelt de burgemeester. “Ik ben ervan overtuigd dat we er met ons allen iets moois van gaan maken. Hoe dat eruit komt te zien weet nu nog niemand, maar van één ding kunnen we zeker zijn: carnaval 2021 gaat in elk geval de geschiedenisboeken in als de meest gedenkwaardige ooit.”

Vorst Oosterik vindt de manier waarop de gemeente en de verenigingen dit samen oppakken bijzonder en noemenswaardig. “Alle verenigingen zijn er blij mee dat de burgemeester al in dit vroege stadium het initiatief nam om met de verenigingen om tafel te gaan zitten en te sparren over Carnaval 2021. Dat bewijst dat deze traditie diepgeworteld is en dat mogen we koesteren.”

verlichte_carnavalsoptocht_tubbergen
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-