Coronavirus

Tubbergen internationaal op de kaart dankzij afvalinzameling

Publicatiedatum: 
28 jun 2019

De gescheiden afvalinzameling in de gemeente Tubbergen verloopt goed. Zo goed zelfs, dat de gemeente een voorbeeld is in heel Europa. Daarom werd wethouder Ursula Bekhuis uitgenodigd om in Warschau te vertellen over de afvalinzameling, op een bijeenkomst van de Europese Unie. “Het is ontzettend gaaf dat wij als kleine gemeente het Europees gezien zo goed doen”, vindt de wethouder.

De gemeente Tubbergen behoort samen met Stockholm, Parma, Gent en Krakau tot de vijf beste voorbeelden. “Het is toch wel bijzonder een ontzettende eer om naast deze grote steden te staan”, vertelt Bekhuis trots. “We hebben Tubbergen echt op de kaart gezet. Dat is mede dankzij de goede samenwerking met ROVA, maar de meeste lof komt natuurlijk onze inwoners toe. Zij zijn degene die hun afval goed scheiden. 

Inspireren
De presentatie in Warschau had als doel verschillende gemeenten en overheden te inspireren zo duurzaam mogelijk met afval om te gaan. “De manier waarop we in Tubbergen bepaalde afvalstromen scheiden kennen ze in veel andere landen nog niet”, aldus Bekhuis. “Bijvoorbeeld dat het oud papier hier door verenigingen wordt ingezameld en men kleding die niet meer gedragen wordt naar kringloopbedrijven brengt. Dingen die wij hier al jaren doen, maar voor veel aanwezigen toch vernieuwend waren.” Ook vertelde de wethouder in de presentatie dat goed communiceren essentieel is. “Dicht bij de inwoners blijven, dat is belangrijk. Leg uit waarom afval scheiden zo waardevol is en wat er wel en niet in bepaalde containers mag. En natuurlijk ook complimenten maken wanneer men het goed doet.”
 

Verbetering
In totaal zijn er 135 Europese gemeentes onderzocht op het gebied van verpakkingsafval. “Tubbergen scoorde hoog vanwege het feit dat we weinig restafval produceren en een hoog scheidingspercentage hebben,” licht Bekhuis toe. “Daarnaast hebben we onze afvalinzameling sterk verbeterd tussen 2011 en 2016. Dat laatste is natuurlijk een verdienste van het vorige college. Met name oud-wethouder Tom Vleerbos heeft daarbij veel betekend. Hij is destijds zeer enthousiast en met veel inzet aan de slag gegaan om de gescheiden afvalinzameling uit te breiden met PMD.”

De gemeente Tubbergen mag het dan erg goed doen, er is nog steeds ruimte voor verbetering. “We kunnen nog niet achterover leunen”, beaamd Bekhuis. “Er zit nog steeds afval in grijze containers dat gescheiden kan worden en tegelijkertijd zit er soms afval in de PMD-containers dat daar niet hoort. De komende tijd zetten we ons in om dit te verbeteren.”