Succesvolle bijeenkomst georganiseerde en ondermijnende criminaliteit

Publicatiedatum: 
17 mei 2019

Het thema ondermijning stond centraal op maandag 6 mei tijdens een georganiseerde bijeenkomst voor ondernemers. De avond was georganiseerd door het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland en het Centrum voor Criminaliteitspreventie samen met de gemeente Tubbergen. “Avonden als deze zijn belangrijk om te organiseren en om samen mee te maken. Om bewustwording te creëren, om signalen te leren herkennen, om informatie over te brengen en om met elkaar over in gesprek te gaan. Ondermijnende criminaliteit komt vaker voor dan wordt gedacht en daarom verdient het echt de aandacht”, vertelt burgemeester Wilmien Haverkamp. De bijeenkomst werd gehouden op de locatie van BAVO opleidingen van de familie Brand in Albergen.

Een van de sprekers van de avond was een vastgoedondernemer die in 2017 het slachtoffer is geworden van ondermijning. In één van zijn panden werd in 2017 een drugslab aangetroffen. Met de boodschap ‘Wie het slachtoffer wordt van ondermijning, wordt harder geraakt door de emoties die dat met zich meebrengt, dan door het geld dat je verliest’ heeft hij zijn verhaal gedaan. Vooral wat de ontdekking van de ondermijnende activiteiten in een van zijn panden met hem en zijn gezin heeft gedaan, heeft indruk gemaakt. “Ik kwam dagelijks in het pand voor controle en alles leek te kloppen. Achteraf bleek met een gangenstelsel onder de grond een drugslab te zijn gemaakt. Tegenwoordig kijk ik elke dag tweemaal in mijn panden of alles in orde is en heb ik nog steeds last van de nasleep.”

Vaak blijkt achteraf dat er signalen bekend zijn, die wijzen op illegale activiteiten. Zo was het bijvoorbeeld bij buurtbewoners bekend dat bij een pand alleen ‘s avonds laat activiteiten plaatsvonden. Daar bleek uiteindelijk ook iets niet in orde te zijn. Een andere spreker drukte daarom de aanwezigen op het hart: “Als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt, dan is het vaak ook zo. Doe dan wat met dit signaal, dat onderbuikgevoel, en meld het bij de politie of bij meld misdaad anoniem.”

Signalen van ondermijning kunnen altijd worden gemeld bij Meld Misdaad Anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl of op 0800-7000. “Dit is het onafhankelijke meldpunt waar je anoniem informatie kunt geven over criminaliteit en misdaad. Uiteraard staat anonimiteit hierbij altijd voorop”, geeft burgemeester Haverkamp aan.

Ter afsluiting van de avond, kon er een kijkje worden genomen in een zogenoemde ondermijningscontainer. Daarin waren een amfetaminelab, een hennepkwekerij  en een cocaïnewasserij gehuisvest. Door het bespreken van verschillende zaken die de afgelopen jaren zijn voorgevallen is het voor de aanwezigen duidelijk geworden dat ondermijning ook in de gemeente Tubbergen voorkomt. Mochten er naar aanleiding van de avond of dit bericht nog vragen zijn over het thema ondermijning, dan kunt u contact opnemen met het team veiligheid van Noaberkracht Dinkelland Tubbergen via het algemene nummer: 0546-628000.

ondermijning.jpg
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-