Coronavirus

Sportformateur vraagt de samenleving: wat moet er in het Lokaal Sport/beweegakkoord?

Publicatiedatum: 
24 jan 2020

Iedereen die wil sporten of bewegen moet dat met plezier kunnen doen, dat is wat de gemeente Tubbergen belangrijk vindt. Daarvoor heeft zij een sportformateur aangewezen die met verschillende partijen en verenigingen een Lokaal Sport/beweegakkoord gaat opstellen. “Dit sluit ook heel mooi aan bij het Maatschappelijk Akkoord Tubbergen, waarin veel dorpen aangeven meer de samenwerking op te willen zoeken tussen sportverenigingen, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven”, aldus wethouder Hilde Berning.

“Als gemeente willen we werken volgens het principe van Positieve Gezondheid. Daarbij ligt de focus op wat iemand wel kan, in plaats van wat hij of zij niet meer kan”, legt de wethouder uit. “We richten ons op de mensen zelf, op hun veerkracht en wat hun leven betekenisvol maakt. Sport en bewegen kan hier ook een belangrijke bijdrage aan leveren, want het is niet alleen goed voor je lichaam, maar biedt ook kans om sociale contacten op te bouwen. Daarom willen we graag een Lokaal Sport/beweegakkoord dat niet alleen van de sportverenigingen is, maar waar alle inwoners hun voordeel uit kunnen halen. We hopen dus dat ook andere partijen meedoen, zoals het onderwijs, zorg- en welzijnsorganisaties, bedrijfsleven of zelfs het toerisme.”

In het Lokaal Sport/beweegakkoord zullen verschillende thema’s aan bod komen, waaronder positieve sportcultuur, vitale sport- en beweegaanbieders, inclusief sporten en bewegen en duurzame sportinfrastructuur. “Daarbij moet je denken aan zaken als, hoe gaan we om met een vrijwilligerstekort of vergrijzing. Of wellicht dat huisartsen zien dat er voor een bepaalde doelgroep geen geschikt aanbod is qua bewegen en dat dat voor sportverenigingen een kans is om daar wat mee te doen”, ligt Berning toe. “Er zijn in onze gemeente al samenwerkingen op deze thema’s en dat willen we in het Sport/beweegakkoord opnemen. De voetbalclubs hebben bijvoorbeeld een convenant waarin zij samen optrekken om een bijdrage te leveren aan een gezondere leefstijl door bijvoorbeeld andere soorten activiteiten te organiseren en hun accommodaties hiervoor beschikbaar te stellen.”

Hoe het Lokaal Sport/beweegakkoord er precies uit komt te zien is aan alle partijen die aanhaken. Zij worden daarin begeleid door Moniek Kleinsman, die is aangewezen als sportformateur. Zij gaat het proces begeleiden en is daarin onafhankelijk. Kleinsman heeft jarenlang als topsportster op de schaatsen gestaan en weet hoe belangrijk sporten en bewegen is. “Ik heb veel zin om hiermee aan de slag te gaan”, licht Kleinsman toe. “Vanuit mijn werk als verpleegkundige heb ik kennis van welzijn in de breedste zin van het woord en omdat ik al jaren help bij de organisatie van het Sportgala ben ik bekend met de Tubbergse sportwereld. Ik wil graag zoveel mogelijk mensen kunnen betrekken bij het maken van het Lokaal Sport/beweegakkoord. Van huisartsen tot fysiopraktijken en scholen, ik hoop dat iedereen die linksom of rechtsom met sport, beweging en gezondheid te maken heeft wil meedoen.”

De komende tijd gaat Kleinsman aan de slag om bij verschillende partijen op te halen wat zij graag in het Lokaal Sport/beweegakkoord terug willen zien. Wilt u hierover meedenken? Of bent u benieuwd wat het voor u kan opleveren? Neem dan contact op met Moniek Kleinsman via: lokaalsportakkoord@tubbergen.nl of via 0612078085.

Moniek Kleinsman
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-

Moniek Kleinsman (foto provincie Overijssel)