Coronavirus

Saamhorigheid op Nationale Burendag

Publicatiedatum: 
28 sep 2021

Afgelopen zaterdag heerste er het zogeheten ‘Noaberschapsgevoel’ op verschillende plekken in de gemeente Tubbergen. Nationale Burendag is het ultieme moment om Noaberschap in de praktijk te brengen. In de gemeente Tubbergen gingen veel Noabers aan de slag om onderhoud te plegen in de buurt, een nieuw project op te starten of gezellig samen te zijn.

Van kleurrijke betonbollen tot een ontmoetingsplek voor de gehele buurt, in de gemeente Tubbergen waren de initiatieven meer dan uniek.

Kleurrijke mozaïeken betonbollen in Harbrinkhoek
Aan creativiteit geen gebrek bij de bewoners aan de Haarbrinksweg in Harbrinkhoek. Bij de herinrichting van de Haarbrinksweg zijn er ooit betonbollen geplaatst om te voorkomen dat men over de stoep rijdt of op de stoep parkeert. De Noabers hebben deze betonbollen gemozaïekt. Het resultaat mag er zeker zijn want er zijn al verschillende toeristen gestopt om een kijkje te nemen bij de prachtige bollen. Het initiatief is tot stand gekomen door buurtbewoonster Mariët Derkman. “De bollen werden vaak over het hoofd gezien omdat ze dezelfde kleur hebben als de stoeptegels. Op een dag bedacht ik ineens om ze te gaan mozaïeken en kijk eens wat een mooi resultaat!”, vertelt Mariët Derkman. Om het gewenste resultaat te behalen heeft de buurtbewoner een cursus mozaïeken gevolgd.

Mariët Derkman: “Ik had één doel en dat was weer met elkaar in contact komen na zo’n jaar als deze. En dit doel hebben we zeker met 150 procent gehaald”. Ook Jan Busscher (Contactpersoon Openbare Ruimte) is onder de indruk van dit initiatief. “Een uniek initiatief, met een prachtresultaat. Niet alleen de bollen zijn prachtig maar de buurt is ook hechter geworden, een project waar burgerparticipatie tot zijn recht komt”, vertelt Jan Busscher.

Ook wethouder Erik Volmerink vindt Noaberschap belangrijk. “Door deze initiatieven komen buurtbewoners weer samen. Sociale contacten doen een mens goed. Vooral in een jaar zoals deze, hebben buren elkaar meer dan nodig.”

Nieuwe ontmoetingsplek in Vasse
Op Burendag is een nieuwe ontmoetingsplek gecreëerd aan de Rietakker in Vasse. De buurt is samen gekomen om een buurtbankje te plaatsen waar zowel de kinderen als ouders elkaar kunnen ontmoeten. “De afgelopen maanden hebben we voornamelijk ooievaars bij elkaar in de tuin gezet máár dit keer was het tijd voor een buurtbankje”, vertelt buurtbewoner Cees Raanhuis met een lach op zijn gezicht. De Rietakker in Vasse is een hechte buurt waar veel jonge kinderen wonen.

“Het leuke aan dit project was dat Cees Raanhuis alles al op papier had staan, hij is namelijk zelf werkzaam als bouwtekenaar waardoor de samenwerking heel gemakkelijk verliep. Hij wist precies wat hij nodig had voor de realisatie van de nieuwe ontmoetingsplek”, vertelt Alfons Hottenhuis (Contactpersoon Openbare Ruimte).

Tubbergen trekt erop uit
Jan Busscher en Alfons Hottenhuis, ondersteunen bewoners bij de inrichting van hun wijk of buurt. “In de hele gemeente kwamen buren bij elkaar om activiteiten te ondernemen, we merkten dat er dit jaar meer behoefte was aan samenkomsten”, vertelt Alfons Hottenhuis. Een overzicht met alle initiatieven in de gemeente Tubbergen staat op www.burendag.nl

Wilt u ook met uw buurt aan de slag in uw leefomgeving? Dan hoeft u niet perse te wachten tot Nationale Burendag. De inrichting, het beheer en onderhoud van de leefomgeving is iets van ons samen. Heeft u ook vragen of wilt u meer informatie over wat u in uw omgeving kunt doen of hoe u deze anders kunt inrichten? Dan kunt u contact opnemen met de Contactpersonen Openbare Ruimte via tel. (0546) 628 000.
 

Mozaïeken betonbollen Harbrinkhoek
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-
Mozaïeken betonbollen Harbrinkhoek
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-
Buurtbankje Rietakker Vasse
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-