Raadslid Noortje Haarman: ‘Hopelijk krijgen we hierdoor meer jongeren naar de stembus’

Publicatiedatum: 
9 mei 2019

Aan de hand van stellingen als ‘Moet de alcoholleeftijd terug naar 16?’ of ‘Tijdens de kampeerfeesten moet de muziek om 11 uur ‘s avonds uit en zijn er geen bezoekers’ debatteren leerlingen van het Canisius College maandagochtend met elkaar in de raadszaal van het gemeentehuis in Tubbergen. Op deze manier hoopt raadslid Noortje Haarman jongeren te interesseren voor de politiek.

Raadslid Haarman, zelf ook nog HBO-student, wil dit organiseren omdat leerlingen uit het voortgezet onderwijs over niet al te lange tijd mogen stemmen. “Zij hebben vaak niets met politiek en maken daardoor geen gebruik van hun stemrecht”, stelt ze. “De bedoeling van het vragenuurtje is om jongeren kennis te laten maken met politiek en de hele ambiance van het zitten in een raadszaal te ervaren, zoals het gebruiken van de microfoon en de televisies in de raadszaal. Datgene wat ze in de lessen hebben geleerd over politiek en maatschappelijke stukken, gaan we in de raadszaal toepassen door een debat te voeren over een aantal stellingen, en aansluitend een vragenronde die over allerlei zaken in de gemeente kunnen gaan.”

De stellingen die gebruikt worden, gaan over onderwerpen die dichtbij de jongeren zelf staan, zoals de alcoholleeftijd of het kampeerbeleid, zodat de discussie interessant blijft en jongeren merken wat het belang van politiek is. “Ik hoop dat we op deze manier jongeren steeds iets meer bij de politiek kunnen betrekken door ze zelf te laten ervaren hoe het er aan toe gaat in een raadszaal en ze hier regelmatig uit te nodigen”, zegt Noortje. “Het zou mooi zijn dat we mede hierdoor in de toekomst steeds meer jongeren naar de stembus kunnen krijgen. Dat is echt belangrijk, want de democratie maken we samen.”

Noortje Haarman (raadslid Gemeentebelangen VVD).jpg
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-