Coronavirus

Oude bieb Geesteren gaat multifunctioneel verder als ‘De Ontmoeting’

Publicatiedatum: 
30 apr 2018

De oude bibliotheek in Geesteren gaat de toekomst in als ‘De Ontmoeting’. Woensdag was de opening van het multifunctionele gebouw waarvan werken, creëren, lezen en ontmoeten de pijlers vormen. Boeken gaan er echter niet helemaal in de ban; de schoolbieb van basisschool  St. Aloyisius heeft er onder de naam ‘Het Boekenbos’ een nieuw maar vertrouwd onderkomen gekregen. Thuiszorg Maartje, onderdeel van Zorggroep Sint Maarten, en Tom Linneman Bouw en Advies huren tevens een deel van het pand.

In 2016 kwam het bericht dat de bibliotheek in Geesteren in de huidige vorm zou ophouden te bestaan. Tenzij inwoners zelf met plannen kwamen voor een maatschappelijke en rendabele invulling. De werkgroep van Stichting Geesteren Samen zette samen met Stichting Dorpsbelang Geesteren en de gemeente Tubbergen de schouders onder het project. “De Ontmoeting is niet alleen een succes van de werkgroep of de gemeente, maar van de hele gemeenschap”, sprak wethouder Roy de Witte.

Ontmoeten

Na de intensieve gesprekken bij aanvang van het proces zijn er goede afspraken gemaakt met de betrokken inwoners van Geesteren. De bibliotheekfunctie is ook nooit weg geweest uit het dorp dankzij de inzet van vijftien vrijwilligers.  De ontstane werkgroep dacht vervolgens na over een goede maatschappelijke invulling van het pand voor Geesteren. Plannen werden gesmeed en in juli 2017 gaf de gemeenteraad groen licht. De gemeente Tubbergen stelde vervolgens geld beschikbaar waarna een bouwteam kon worden geformeerd. “We hopen een plek te hebben gerealiseerd waar Geesternaren graag samen komen voor uiteenlopende activiteiten”, liet Ria Paus van de werkgroep weten. “Ontmoeten is heel belangrijk. Daarom hebben we het ook terug laten komen in de nieuwe naam.”

Kunstje geflikt

“Ik ben blij en trots om hier te mogen staan”,  zei wethouder Roy de Witte in een woord tot de aanwezigen. “Na Albergen heeft ook Geesteren een kunstje geflikt. Het was ook jammer geweest dat een prachtig pand als dit slechts 12 uur per week open zou zijn om er boeken te lenen. Daar zat veel meer. Herman Huis in ’t Veld van Dorpsbelang Geesteren en ik, namens de gemeente Tubbergen, hebben er menig gesprek over gevoerd. De samenwerking was pittig en dat was goed. Het betekende namelijk dat er gedrevenheid was. We zochten regelmatig de wrijving op en er kwam glans tevoorschijn.” Als cadeau schonk de wethouder de werkgroep een bijdrage in de aanschaf van een namenbord aan de gevel. Bovendien ontvingen de initiatiefnemers een vergaderdocument van de Tweede Kamer in Den Haag waarop de ontwikkelingen van de bibliotheek in Geesteren als agendapunt staat aangemerkt. “Geesteren heeft de Tweede Kamer geïnspireerd om anders te denken over bibliotheken”,  legde De Witte uit. “Geen collecties boeken maar connecties boeken.”

Geslaagd project

Na de onthulling van de nieuwe naam en het logo verplaatsten de aanwezigen zich naar binnen in de schoolbibliotheek. Ook deze onderging een naamswijziging en heet voortaan ‘Het Boekenbos’. “Lezen is enorm belangrijk. Zo ontdekken kinderen de wereld en hun fantasie”,  sprak Gerard van der Kuil, basisschooldirecteur bij de St. Aloyisius.” In dit gebouw hebben we gelukkig ons plekje weer gevonden.” Twee van de drie ruimtes zijn verhuurd. Met een derde huurder zijn de gesprekken nog gaande. Thuiszorg Maartje stelde zich als participant voor aan de bezoekers en ook Tom Linneman vertelde enthousiast over zijn nieuwe bedrijfslocatie. “Ik werk nu drie jaar als zelfstandige. Eerst vanuit huis en nu in de Ontmoeting. Ik vind het een geweldig concept en hoop dat het een geslaagd project gaat worden.” Nadien werd door alle aanwezigen het glas geheven.

Openingshandeling De Ontmoeting Geesteren
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-