Coronavirus

Ondernemers geven les op Dag van de Ondernemer

Publicatiedatum: 
15 nov 2019

Ondernemers verdienen een dag waarop ze worden bedankt voor hun lef en doorzettingsvermogen. Daarom vieren we elke derde vrijdag van november de Dag van de Ondernemer. In de gemeente Tubbergen gebeurt dit jaarlijks op een speciale manier. Voor het derde jaar op rij trok een groep enthousiaste ondernemers erop uit om een gastles te geven aan de groepen 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente.

De gastlessen worden georganiseerd door Stichting Zikke, in samenwerking met de gemeente Tubbergen. Wethouder Ursula Bekhuis woonde zelf een gastles bij in Harbrinkhoek-Mariaparochie. “Het is prachtig om te zien met hoeveel enthousiasme de ondernemers hun verhaal vertellen”, vindt de wethouder. “Een gastles helpt kinderen te ontdekken wat het ondernemerschap inhoudt en of daar ook hun passie ligt. In de toekomst kunnen zij daar alleen maar profijt van hebben. Dit juichen we als gemeente van harte toe en ondersteunen we waar nodig.”

Op de basisscholen vinden ze het ook belangrijk om kinderen kennis te laten maken met het ondernemerschap. Tom Alink, directeur van de St. Alphonsusschool in Harbrinkhoek-Mariaparochie, vindt het goed dat zijn leerlingen nu alvast kennismaken met verschillende beroepsvelden: “Tegenwoordig kun je echt alle kanten op in het werkveld. Wij vinden het daarom belangrijk dat onze leerlingen zich zo vroeg mogelijk oriënteren op de arbeidsmarkt. Vandaar beginnen we in groep 6 al met bedrijfsbezoeken. Deze gastles is daar een mooie aanvulling op.”

Ondernemer Hans Wesselink van Groothuis Timmerfabriek stond in Harbrinkhoek-Mariaparochie voor de klas en weet dat het voor de leerlingen interessant is om de ervaring van een echte ondernemer te horen. “Het was fijn om het enthousiasme dat ik ervaar als ondernemer, te kunnen delen met de kinderen”, vertelt hij. “Ondernemer zijn is namelijk niet saai of alleen maar hard werken. Het is hartstikke leuk om een bedrijf te leiden en ergens voor te staan. Daarnaast houd je als ondernemer ook tijd over voor leuke dingen, zoals sport.” Hans hoopt de toekomstige ondernemers uit de klas te motiveren door zijn weg naar het ondernemerschap met hen te delen. “Ik ben in de loop der jaren doorgegroeid in dit bedrijf. Na al die praktijkervaring sta ik nu samen met mijn collega aan het stuur.”

Ook in de overige dorpen van de gemeente Tubbergen bezochten ondernemers de scholieren voor het geven van een gastles. Eén van hen is Brian Brokelman van News Outside. Hij stond voor groep 8 van basisschool De Wiekslag. “Het was prachtig om de kinderen vanochtend duidelijk te maken dat je met een uit de hand gelopen hobby ook ondernemer kunt worden”, vertelt hij. “Ik heb mijn dromen waargemaakt door van niets juist iets te kunnen maken door passievol ondernemen en netwerken. Hopelijk heb ik de leerlingen enthousiast kunnen maken met mijn verhaal.”

Gerard aan de Stegge, voorzitter van Zikke, overhandigde de ondernemers na afloop van de gastlessen een Zikke Award. Hiermee bedankte hij hen voor hun bijdrage aan de toekomst van kinderen.

Over Zikke
Stichting Zikke wil kinderen talenten en ambities laten ontdekken door kinderen vanaf de basisschool in contact te brengen met de beroepspraktijk. Tegelijkertijd geeft Zikke hiermee het bedrijfsleven de mogelijkheid om jonge mensen in een vroeg stadium te enthousiasmeren en te werven. Hierdoor binden en behouden we talent voor de regio en investeren we gezamenlijk in de medewerkers van de toekomst.

De Dag van de Ondernemer is een initiatief van MKB-Nederland. Het is een dag om het ondernemerschap te vieren, ondernemers te bedanken en hun in het zonnetje te zetten.

Deelnemende ondernemers
News Outside, Rabobank, Installatiebedrijf Nijkamp, Groothuis Timmerfabriek, Löwik Installatietechniek, Taxivanhuisman, Aannemersbedrijf Steggink, Hoeve Springendal, Lednovate, PLUS Wallerbosch, Slagerij Jan Dasselaar, De Manderveense Aardbei.

Groepsfoto Dag van de Ondernemer
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-
Gastles St. Alphonsusschool
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-
Zikke Award
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-