Coronavirus

Ondernemers geven les in groep 7 en 8 op de Dag van de Ondernemer

Publicatiedatum: 
16 nov 2018

Aandacht voor het belang van ondernemers, dat is de achterliggende gedachte van de Dag van de Ondernemer, dit jaar op vrijdag 16 november. In de gemeente Tubbergen gebeurde dit vanmorgen op een wel heel speciale manier. Een groep enthousiaste ondernemers gaf gastlessen aan de groepen 7 en 8 van een aantal basisscholen in de gemeente.

“Ondernemers hebben een waardevolle plek in onze samenleving”, vindt wethouder Ursula Bekhuis. “Ze bieden allerlei voorzieningen en zorgen voor werkgelegenheid in de gemeente. Ook zijn ze belangrijk voor de leefbaarheid in onze kernen, bijvoorbeeld via het sponsoren van sportclubs en/of evenementen. Dat zal in de toekomst niet anders zijn. Daarom is het goed om de kinderen nu al kennis te laten maken met het ondernemerschap.” De gastlessen worden georganiseerd door Zikke, in samenwerking met de gemeente Tubbergen.

Kinderen en ondernemerschap
Op de basisscholen vinden ze het ook belangrijk om kinderen kennis te laten maken met het ondernemerschap. Remco Weusthof, leerkracht op basisschool Kadoes, legt uit: “Tegenwoordig kun je echt alle kanten op in het werkveld. Daarom besteden we aandacht aan verschillende vakken en beroepen. Ondernemen is daar een voorbeeld van.” Van tevoren zijn de leraren met de leerlingen in gesprek gegaan over ondernemerschap.  Waar denk je dan aan? En wat doet een ondernemer eigenlijk? “De ervaring van een echte ondernemer horen, die in ons geval ook nog eens uit Albergen komt, is natuurlijk voor de kinderen veel leuker”, weet Remco. “Het helpt hen om een goed beeld te vormen bij dit vak. Wie weet zitten hier in de klas toekomstige ondernemers, die zichzelf vandaag in het verhaal van Milko hebben herkend.”

In de klas
Ondernemer Milko Wissink van Wissink Vastgoedonderhoud kwam de eer toe om de gastles te verzorgen aan groep 8 op basisschool Kadoes. “Ik vind het belangrijk dat de kinderen de juiste bagage en informatie meekrijgen voor keuzes die ze moeten maken voor hun verdere loopbaan of carrière”, vertelt hij. Milko besprak met de kinderen de voor- en nadelen van het vak, de extra vrijheden die het met zich meebrengt en de beperkingen die het heeft. Maar ook de vaardigheden die een ondernemer nodig heeft. “Voor een deel zitten deze in zijn karakter, maar deels zijn vaardigheden ook aan te leren”, aldus Milko. “Niet iedereen is geschikt om ondernemer te worden. Voor diegene die dat wel is, is dit een prachtig vak. Ik hoop dat ik de kinderen duidelijk heb kunnen maken wat ondernemen inhoudt en dat ik de creatieve en inventieve jongens en meisjes enthousiast heb kunnen maken voor het ondernemen.”

Ursula Bekhuis woonde zelf ook de gastles bij. “Het is mooi om te zien dat de leerlingen echt geïnteresseerd zijn”, vindt de wethouder. “Ze wilden bijvoorbeeld weten waarom hij een eigen zaak wilde en of hij al een opvolger heeft. Milko is echt gepassioneerd in zijn vak, dat merk je meteen als hij er over vertelt. Daarom is het ook zo goed dat dit soort initiatieven worden georganiseerd op scholen. Zo ontdekken kinderen al jong hun passies, daar kunnen ze later alleen maar profijt van hebben. Dit juichen we als gemeente van harte toe en ondersteunen we waar nodig.”

Over Zikke
Stichting Zikke wil kinderen talenten en ambities laten ontdekken. Door kinderen vanaf de basisschool in contact te brengen met de beroepspraktijk krijgen kinderen een beter beeld van hun interesses en drijfveren en maken ze gerichtere studie- en beroepskeuzes. Tegelijkertijd geeft Zikke hiermee het bedrijfsleven de mogelijkheid om jonge mensen in een vroeg stadium te enthousiasmeren en te werven. Hierdoor binden en behouden we talent voor de regio en investeren we gezamenlijk in de medewerkers van de toekomst.

Dag van de Ondernemer
De Dag van de Ondernemer is een initiatief van MKB-Nederland. Het is een dag waarop ondernemers worden bedankt voor hun durf en doorzettingsvermogen. De start van een traditie om het ondernemerschap te vieren, ondernemers te bedanken en in het zonnetje te zetten.

Groepsfoto dag vd ondernemer groep 8
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-