Ondernemers bezoeken leerlingen van de basisschool op de Dag van de Ondernemer

Publicatiedatum: 
13 nov 2017

Op vrijdag 17 november zet heel Nederland ondernemers in het zonnetje tijdens de Dag van de Ondernemer. In de gemeente Tubbergen gebeurt dit op een wel heel speciale manier. Een groep enthousiaste ondernemers bezoekt de groepen 7 & 8 van een aantal basisscholen in de gemeente Tubbergen voor een gastles.

Tijdens deze gastlessen vertelt de ondernemer niet alleen over de weg die hij heeft afgelegd richting het ondernemerschap, maar ook over zijn (vroegere) dromen, ambities en talenten. De activiteit wordt georganiseerd door Zikke, in samenwerking met Onderneem! en de gemeente Tubbergen. “Ondernemers zijn belangrijk voor de leefbaarheid in onze kernen”, vertelt wethouder Roy de Witte. “Ondernemerszin en creativiteit worden in de toekomst steeds belangrijker. Daarom is het goed om onze kinderen daarmee kennis te laten maken en hen te stimuleren in de passie en praktijk van ondernemerschap.”

Kinderen en ondernemerschap
Voorafgaand aan de gastles gaan leerkrachten met leerlingen in gesprek over het begrip ‘ondernemerschap’: wat houdt dit begrip in? En wat is een ondernemer? Ewald Busscher, leerkracht op basisschool De Wiekslag, vindt het evenals zijn collega’s van belang dat kinderen uit groep 7/8 nu alvast kennismaken met verschillende beroepsvelden. “Ondernemer is één van deze beroepen en ook nog eens een heel bijzondere. Daarom vinden wij deze gastles erg belangrijk en zien wij uit naar de komst van de ondernemer.”

Zikke ziet graag dat kinderen tijdens de gastles zelf aan het woord komen: wat willen zij graag weten van de ondernemer? Aan de hand van de vragen die de kinderen stellen, vertelt de ondernemer een verhaal over zijn of haar loopbaan. Wat wilde de ondernemer als kind worden? Wie of wat hebben hem geïnspireerd om dromen werkelijkheid te maken? En welke talenten heb je nodig als je ondernemer wilt worden?

Ondernemers aan het woord
“Jonge kinderen hebben veelal een eenzijdig beeld over hun toekomstige baan. Veel van hen willen datgene doen wat hun ouders ook doen”, merkt Joost Perik van pr8 architecten op. “Daarom is het van groot belang dat kinderen al vroeg in hun ontwikkeling breed worden geïnformeerd over de mogelijkheden qua beroepskeuze. Niemand kan hen beter voorlichten dan de mensen rechtstreeks uit de beroepspraktijk.” Als ondernemer probeert hij hierin een steentje bij te dragen. “Alleen kan ik dit niet doen, maar wel samen met het onderwijs.”

Ewald Steggink, eigenaar van bouwbedrijf Steggink in Reutum, verzorgt ook een gastles: “Zeventig procent van onze werknemers is ooit begonnen als leerling. Onze vier leermeesters begeleiden leerlingen en leiden hen op. Ik vind het een uitdaging om jongeren te enthousiasmeren voor de techniek. Het is druk in de bouw en er is een enorme behoefte aan jonge bouwvakkers. Als erkend opleidingsbedrijf zien wij daarom het belang en het nut van een goede samenwerking tussen onderwijs en ondernemers.”

Bernd Heerdink van Tuincentrum Heerdink in Geesteren, is recent nog benoemd tot Ambassadeur gemeente Tubbergen en ziet de meerwaarde van goede arbeidskrachten die gelukkig worden van het werk dat zij doen. “En wat ik ook belangrijker vind, is dat leerlingen de goede richting kiezen. Het aanbod aan opleidingen is enorm en daarom kun je niet vroeg genoeg beginnen om jongeren kennis te laten maken met verschillende beroepen, zodat zij hopelijk een passende keuze maken.”

Bij Installatiebedrijf Nijkamp Langeveen zijn ze ervan overtuigd dat techniek de toekomst heeft. “Maar om de techniek op de juiste manier te kunnen toepassen, hebben we ook in de toekomst vakmensen nodig. Dat het vak installatie techniek leuk en uitdagend is weten wij zeker, maar we hopen door deze gastles dat jongeren dit ook gaan ontdekken”, vertelt Erik Nijkamp.

Over Zikke
Stichting Zikke wil kinderen talenten en ambities laten ontdekken. Door kinderen vanaf de basisschool in contact te brengen met de beroepspraktijk krijgen kinderen een beter beeld van hun interesses en drijfveren en maken ze gerichtere studie- en beroepskeuzes. Tegelijkertijd geeft Zikke hiermee het bedrijfsleven de mogelijkheid om jonge mensen in een vroeg stadium te enthousiasmeren en te werven. Hierdoor binden en behouden we talent voor de regio en investeren we gezamenlijk in de medewerkers van de toekomst.

Dag van de Ondernemer
De Dag van de Ondernemer is een initiatief van MKB-Nederland. Het is een dag waarop ondernemers worden bedankt voor hun durf en doorzettingsvermogen. De start van een traditie om het ondernemerschap te vieren, ondernemers te bedanken en in het zonnetje te zetten.

Logo Dag van de Ondernemer
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-