Coronavirus

Nieuw Landgoedcentrum op Herinckhave in Fleringen

Publicatiedatum: 
5 jul 2019

Gistermiddag openden burgemeester Wilmien Haverkamp en gedeputeerde Roy de Witte het nieuwe Landgoedcentrum op landgoed Havezate Herinckhave in Fleringen. In een meer dan honderd jaar oude schuur kunnen vanaf nu groepen belangstellenden meer horen en lezen over het landgoed, dat al uit de Middeleeuwen stamt.

Het nieuwe Landgoedcentrum draagt de naam De Brandschöp. “De schuur is een prachtig onderdeel van ons cultureel erfgoed”, aldus Haverkamp, burgemeester van de gemeente Tubbergen. “Het heeft een historisch karakter en is door haar vorm en door het kleurgebruik een typerend element op het landgoed. We vinden het belangrijk dat dit niet verloren gaat. Daarom hebben wel als college toestemming gegeven voor de verbouwing tot Landgoedcentrum.” De Witte vult aan: “Dankzij de subsidie van de provincie en inzet van velen zorgt de nieuwe functie als Landgoedcentrum niet alleen voor behoud en ontwikkeling van het landgoed, maar verrijkt het ook de mogelijkheden voor recreatie, toerisme en ontmoeting. Ik vind het mooi om als Tubbergenaar en kersverse gedeputeerde van de provincie Overijssel bij de opening van ‘De Brandschöp’ te zijn.”

Brandschöp
Mede-eigenaar en bewoner van het landgoed, Lothar von Bönninghausen, is blij met het nieuwe Landgoedcentrum: “Vroeger werd de schuur gebruikt om brandstof op te slaan, eerst turf en hout en later kolen. De schuur, overigens de opvolger van een schuur die er daarvoor stond, werd daarom  ‘De Brandschöp’ genoemd. Die naam blijft behouden nu de schuur een andere bestemming heeft.” In het huidige landgoedcentrum - een koud en tochtig oud zaaltje volgens Van Bönninghausen - melden zich twintig tot dertig groepen per jaar. “De Brandschöp is een enorme verbetering, alleen al qua comfort, maar ook qua uiterlijk.” Het nieuwe Landgoedcentrum is een niet te missen element voor de ruim 8000 bezoekers die Herinckhave jaarlijks weten, dankzij de ligging direct naast de brug naar de ingang van de Havezate.

Herinckhave
De 'Hof te Vlederinghe' wordt voor het eerst beschreven in 1337. Herinckhave groeide in de volgende generaties uit tot een welvarend en groot landgoed, bestaande uit ruim 600 hectare landerijen, heide, bossen en 35 boerenhofsteden. Tegenwoordig beslaat het landgoed zo'n 60 hectare. “Het is al ruim 250 jaar in het bezit van de familie”, vertelt Von Bönninghausen. “Hoe het is om hier te wonen? In de winter koud en tochtig, maar in de rest van de seizoenen is het prachtig.”

Opening Landgoedcentrum Herinckhave Fleringen
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-

v.l.n.r.: De Witte (gedeputeerde provincie Overijssel), Haverkamp (burgemeester gemeente Tubbergen) en dhr. Von Bönninghausen 

 

Landgoedcentrum Herinckhave Fleringen
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-