Coronavirus

Meld overlast eikenprocessierups bij de gemeente

Publicatiedatum: 
3 jun 2020

De gemeente Tubbergen heeft dit voorjaar de eikenprocessierups preventief bestreden om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Als inwoners toch nog last hebt van een nest, kunnen zij dat melden. De komende twee maanden is de overlast van de eikenprocessierups door hun brandharen het grootst. De gemeente laat nesten daarom door een gespecialiseerd bedrijf wegzuigen. “Het is niet haalbaar om dat overal te doen, maar het gebeurt wel op plekken waar veel mensen in aanraking kunnen komen met de brandharen”, vertelt wethouder Erik Volmerink.

Een nest melden

“We halen nesten weg uit bomen die niet preventief zijn behandeld of uit de bomen waar toch één of meerdere nesten in zitten. Dit hangt wel af van het aantal en de grootte”, vervolgt de wethouder. Ondervindt u overlast van de eikenprocessierups in gemeentelijke bomen? Dan kunt u een melding maken op onze website www.tubbergen.nl/melding-openbare-ruimte. Lukt het niet digitaal? Dan mag u ook bellen naar 0546-628000. Beschrijf zo duidelijk mogelijk de locatie van de boom met eikenprocessierups. Een medewerker van de gemeente beoordeelt vervolgens of bestrijding nodig is. “Ook nesten die uit de boom zijn gevallen kunnen nog overlast geven. Pas hiervoor op en meld zo’n nest ook bij ons.”

Bestrijding op plekken met hoog risico
Bestrijding gebeurt alleen op plekken waar een verhoogd risico geldt. Dit is met op drukke plaatsen binnen de bebouwde kom (centra, fietspaden) of bij risicoplekken (speelplaatsen, scholen en verzorgingstehuizen). Bij uitzondering bestrijdt de gemeente ook buiten de bebouwde kom, bijvoorbeeld bij (picknick)banken. Als het nest inderdaad voor veel overlast zorgt, wordt een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om het nest te verwijderen. Deze bestrijding vindt overdag plaats, omdat de rupsen zich dan in hun gezamenlijke nesten bevinden. De verwijdering kan enige verkeershinder veroorzaken.

Eikenprocessierups in uw eigen eikenboom
Als u in uw eigen tuin eikenprocessierupsen heeft, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden. Verwijder de nesten niet zelf. De minuscuul kleine brandhaartjes kunnen dan vrijkomen en jeuk en huiduitslag veroorzaken. Ze kunnen ook in het oog of de keel terecht komen en dan tot ernstige klachten leiden. De rups laat bovendien extra brandharen vrij als het dier zich bedreigd voelt. Ga dus niet aan de slag met verfafbrander of stofzuiger, maar huur daarvoor een deskundig bedrijf in.

Voorkom klachten
De haren van de eikenprocessierups kunnen bij harde wind uit de nesten waaien. “Zet daarom op winderige dagen geen ramen open als er aangetaste eiken in de buurt staan”, tipt de wethouder. Hang ook geen was onder of vlakbij de eiken om te drogen en fiets niet zonder lange mouwen en (zonne)bril door een eikenlaan.

Meer informatie
Alles over de eikenprocessierups, vindt u op de website www.oakie.info. Meer informatie over gezondheidsklachten, vindt u ook via GGD Twente www.ggdtwente.nl