Coronavirus

Kristy is de eerste kinderburgemeester van Tubbergen

Publicatiedatum: 
23 sep 2019

Kristy Geuke (10) uit Albergen is sinds vanavond officieel de eerste kinderburgemeester van de gemeente Tubbergen. “Ik beloof aan alle kinderen van de gemeente Tubbergen dat ik een goede eerste Kinderburgemeester word, dat er een kinderraad komt en dat kinderen meer te weten komen over wat er in het gemeentehuis gebeurt”, vertelde Kristy in de raadsvergadering.

Met een glimlach van oor tot oor ontving ze van burgemeester Haverkamp haar nieuwe ambtsketen, welke is ontworpen door Kristy’s klasgenoten Jan en Sophie en gemaakt door kunstenares Ellen Kleine Schaars. Kristy is erg blij met haar benoeming. “Ik zag op het journaal dat een kinderburgemeester iets opende en vroeg me af waarom we in Tubbergen geen kinderburgemeester hadden. Dat heb ik in een brief gevraagd aan de burgemeester en die reageerde heel enthousiast. Zo ben ik kinderburgemeester geworden en dat vind ik superleuk.”

Burgemeester Haverkamp is blij met de versterking. “De gemeente, dat zijn wij allemaal samen; inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en ook jeugd. Daarom vinden we het belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd te betrekken bij de politiek. Wij vinden het dan ook geweldig dat Kristy initiatief heeft genomen en ook zelf de eerste kinderburgemeester wil zijn.”

Kristy woont met haar ouders, grote broer en zus in Albergen. Ze zit in groep zeven van basisschool Kadoes en vindt het belangrijk dat kinderen ook mogen meedenken, omdat ze vaak creatieve ideeën hebben. “Bijvoorbeeld over onderwerpen als speelplekken, sport en oversteekplekken”, legt de jonge burgemeester uit. De eerste officiële actie van Kristy is het bezoeken van de Landelijke dag van de Kinderburgemeesters in Utrecht. “Daarnaast ga ik ook dingen openen of bij evenementen openen een woordje doen, bijvoorbeeld bij de Sinterklaasintocht. Tot eind van dit schooljaar, want dan komt er een nieuwe kinderburgemeester.”

Afgelopen weekend heeft Kristy al een beetje kunnen oefenen. “Ik was bij de Kinderloop van de Samenloop voor Hoop al een beetje de kinderburgemeester. Ik heb samen met de burgemeester de Kinderloop geopend en het startsein gegeven voor de verschillende rondes. En ik heb ook het bedrag van de Kinderloop bekend gemaakt, dat vond ik heel erg leuk.”

installatie kinderburgemeester Kristy Geuke
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-