Kick Off MaaS pilot Twente

Publicatiedatum: 
22 mei 2019

Donderdag heeft de bestuurlijke kick off plaatsgevonden van de Twentse pilot in het landelijke project MaaS (Mobility as a service). Wethouder Roy de Witte ondertekende namens de gemeente Tubbergen samen met 7 partner gemeenten en de provincie Overijssel het convenant MaaS pilot Twente.

Wat is MaaS?
MaaS betekent alle vormen van vervoer, passend bij de reisbehoefte, van deur tot deur en zonder belemmeringen tussen de vervoersopties beschikbaar in één app. Alle reisdata die nodig zijn om zo snel mogelijk, duurzaam en zorgeloos van deur tot deur te reizen worden gebundeld. Die data worden getoond in een app die de reiziger informatie biedt over alle vervoersmogelijkheden. Bijvoorbeeld: de deelfiets, -auto, -scooter, trein, tram, of (water)taxi. Of een combinatie daarvan. Met een MaaS-app kun je je reis plannen, boeken én betalen. De app zorgt ervoor dat de reiziger centraal staat.

MaaS pilot Twente
Om de Twentse visie op vervoer mede nader vorm te geven, nemen de 8 partner gemeenten deel aan de drie jaar durende pilot MaaS. Wat de pilot Twente uniek maakt is de focus op vervoer van Wmo-cliënten. MaaS stelt de Wmo-cliënt in staat om gebruik te maken van het reguliere openbare vervoer of andere, lokale opties, wanneer dat mogelijk is. Door gebruik te maken van de app of telefonisch contact krijgt de cliënt advies op maat. Naast de voordelen die MaaS biedt voor alle reizigers in de regio Twente, biedt de pilot de Wmo-reizigers de vrijheid om te kiezen uit meer vervoersmogelijkheden.

Zeven regionale pilots met MaaS-apps
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en zeven regio’s hebben samen zeven landelijk opschaalbare MaaS-pilots ontwikkeld. Deze pilots worden gehouden in: de Zuidas in Amsterdam, Utrecht-Leidsche Rijn, Twente, Groningen-Drenthe, Rotterdam-Den Haag (inclusief Rotterdam The Hague Airport), Eindhoven en Limburg.

Doelen van MaaS
Het ministerie en de zeven regio’s hebben de volgende doelen geformuleerd:

  • Door het koppelen van reisdata en het aanbieden van zeven zeer gebruiksvriendelijke apps kan de reiziger kiezen uit alle vervoersmogelijkheden, en die plannen, boeken en betalen. De privacy van de reiziger wordt daarbij gegarandeerd. 
  • Het opdoen van MaaS-ervaringen en zo leren, en het uitbreiden van mobiliteitskennis. Goede toepassingen en voldoende gebruikers zijn voorwaarden.
  • Met MaaS een eerste stap zetten naar een duurzame vervoerstoekomst, waar (auto)bezit minder belangrijk is en dienstverlening juist belangrijker wordt.
maas_twente.jpg
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
Michiel Geurtse
maas_pilot_ondertekening_roy_de_witte.jpeg
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-