Coronavirus

Het gemeentehuis is twee prachtige kunstwerken rijker

Publicatiedatum: 
23 jun 2020

Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Helaas is kon dat vanwege het coronavirus niet uitgebreid gevierd worden. We voelden juist zelf hoe het is om in je vrijheid beperkt te worden.

Een van de dingen die gelukkig wel door konden gaan is het programma op de TOF scholen. Daar leerden de kinderen wat 75 jaar vrijheid nu eigenlijk betekent. Want juist omdat het 75 jaar geleden is en er steeds minder mensen zijn die er uit eigen ervaring over kunnen spreken, is het belangrijk dat de jeugd hierover leert. En met die gedachte heeft ook de Kunst en Cultuurgroep van TOF twee wedstrijden georganiseerd, en schilderwedstrijd en gedichtenwedstrijd.

Winnend gedicht
Alle kinderen uit groep 3 t/m 8 hebben een gedicht geschreven. Dat leverde in totaal ruim 1700 gedichten op. Van elk leerjaar en elke school is een winnend gedicht gekozen. Dat zijn in totaal 54 gedichten. Deze zijn voorgelegd aan de jury, bestaande uit:
- Roy de Witte, voorzitter en gedeputeerde provincie Overijssel
- Carlijn Steenbakker, schrijfster
- Evelien Gerritsen, bibliotheek Tubbergen
- Ylfva Bekhuis, student Nederlands
- Bas Klaassen, journalist

Zij hebben 8 genomineerden gekozen, die op 23 juni te gast waren bij het gemeentehuis. Daar maakte Roy de Witte bekend dat Thije Stange (7 jaar) uit Geesteren heeft gewonnen. Ze kozen voor zijn gedicht, vanwege de korte maar zeer krachtige boodschap die hij op zijn jonge leeftijd goed wist te verwoorden. Thije schreef dit gedicht:
We zijn al vrij
Gelukkig maar
Ik ben blij dat er geen oorlog meer is
Ik hoop dat er geen oorlog meer komt

Het gedicht van Thije is op een glasplaat te bewonderen in het gemeentehuis. Alle genomineerden kregen een gedichtenbundel uitgereikt met daarin de 54 gedichten (elke school, elk leerjaar). Ook kregen zij van wethouder Ursula Bekhuis en kinderburgemeester Kristy Geuke een traktatie. Ook Marcel Wendrich was namens het Nationaal Comité 4 en 5 mei aanwezig met een heus 75-jaar vrijheidsspeldje voor de genomineerden. 

Schilderwedstrijd
Naast de gedichtenwedstrijd hebben alle leerlingen uit de groepen 1 t/m 8 ook een schilderij gemaakt. Dat zijn in totaal iets meer dan 2000 schilderijen. Van elke school is uit elk leerjaar één winnend schilderij gekozen, dus in totaal 72. Van al die 72 schilderijen is één groot schilderij gemaakt, op 23 juni is onthuld. Helaas konden vanwege de coronamaatregelen de 72 kinderen niet bij de onthulling aanwezig zijn. Iedereen die benieuwd is kan het kleurrijke schilder in de hal van het gemeentehuis komen bewonderen.

Al met al is het gemeentehuis twee prachtige kunstwerken rijker, een mooi gedicht en een kleurrijk schilderij over vrijheid. Op deze manier zal ieder die er binnenloopt op een bijzondere manier worden herinnerd aan het feit dat wij al 75 jaar lang in vrijheid leven. Dat we daar dankbaar voor mogen zijn en dat we die vrijheid moeten doorgeven.