Coronavirus

Gratis nestkastjes voor inwoners van de gemeente Tubbergen

Publicatiedatum: 
30 jan 2020

De uitgifte van nestkastjes bleek vorig jaar een groot succes. “Daarom delen we opnieuw 250 gratis nestkastjes uit aan inwoners met een eikenboom in hun omgeving”, licht wethouder Erik Volmerink toe. Een nestkastje aanvragen kan tot 14 februari. “Door een nestkastje op te hangen in de buurt van een eikenboom, komen meer koolmezen naar deze plek. Zij zijn dol op de eikenprocessierups en daarom een belangrijke natuurlijke vijand in de bestrijding van de rups.”

De nestkastjes worden dit jaar gemaakt door deelnemers van de leerboerderij Stayble in Mander en de Stichting Vogelwerkgroep Geesteren. De actie geldt zolang de voorraad strekt en volgens het principe: wie het eerst komt wie het eerst maalt. Het nestkastje kunt u ophalen bij Stayble.

Waarom nestkastjes?
De laatste jaren neemt het aantal rupsen en de overlast hiervan toe. Dit komt mede door de verandering van het klimaat en de afname van de biodiversiteit. Als gevolg daarvan zijn er onvoldoende natuurlijke vijanden die de eikenprocessierups te lijf gaan, zoals koolmezen. Door nestkastjes op te hangen, stimuleren we de komst van deze vogel.

Aanvragen
Als u inwoner bent de gemeente Tubbergen, kunt u een gratis nestkastje aanvragen voor een eikenboom bij uw woning. Dit kan tot 14 februari 2020 via de website www.stayble.nl/nestkastjes. Na uw aanmelding ontvangt u per e-mail meer informatie.

Voorwaarden aanmelding

  • De actie geldt zolang de voorraad (250 stuks) strekt.
  • U woont in de gemeente Tubbergen.
  • Per adres kan één nestkastje worden aangevraagd.
  • U hangt het nestkastje zelf op in de (gemeentelijke) boom. U ontvangt bij het nestkastje een brief met tips over het ophangen en het onderhoud.
  • U zorgt zelf voor onderhoud van het nestkastje.

 

Foto nestkastje
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-