Coronavirus

Gratis nestkastjes in strijd tegen de eikenprocessierups

Publicatiedatum: 
20 feb 2019

Om het aantal eikenprocessierupsen in de gemeente aankomende zomer te verminderen, biedt de gemeente Tubbergen inwoners de mogelijkheid om tot 7 maart een gratis nestkastje aan te vragen. In de nestkastjes nestelen zich mezen die veel (eikenprocessie)rupsen eten. Door het ophangen van nestkastjes in de buurt van eikenbomen, wil de gemeente Tubbergen de komst van mezen stimuleren.

De laatste jaren neemt het aantal rupsen en de overlast hiervan toe. Dit komt mede door de verandering van het klimaat en de veranderende van de biodiversiteit. “Als gevolg daarvan zijn er onvoldoende natuurlijke vijanden die de eikenprocessierups te lijf gaan, zoals koolmezen, vleermuizen en bepaalde soorten insecten. Met het ophangen en uitgeven van nestkastjes, hopen we dat de komst van insecten en vogels bij eikenbomen toeneemt”, vertelt wethouder Erik Volmerink.

Aanvragen
Als inwoner van de gemeente Tubbergen, kunt u een gratis nestkastje aanvragen voor een eikenboom bij uw woning. U kunt uw aanvraag indienen tot 7 maart 2019 door een mail te sturen naar aanvraag@soweconestkastjes.nl met daarin de vermelding van uw naam, adres en woonplaats. Na uw aanvraag ontvangt u per e-mail meer informatie.

Voorwaarden

  • De actie geldt zolang de voorraad (200 stuks) strekt.
  • U bent woonachtig in de gemeente Tubbergen.
  • Per adres kan één nestkastje worden aangevraagd.
  • U hangt het nestkastje zelf op in de (gemeentelijke) boom (u ontvangt bij het nestkastje een brief met tips over het ophangen en het onderhoud).
  • U zorgt zelf voor onderhoud van het nestkastje.

Sociaal project
De kastjes zijn als bouwpakket gemaakt door deelnemers van de Stichting Participatie Dinkelland (SPD). Deelnemers en bewoners van De Korenschoof in Reutum hebben de kastjes in elkaar gezet. Soweco verzorgt de verspreiding. 

Groepsfoto productie nestkastjes
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-

Wethouder Erik Volmerink (gemeente Tubbergen) en wethouder Ben Blokhuis (gemeente Dinkelland) bezoeken medewerkers Soweco en Stichting Participatie Dinkelland bij de productie van de bouwpakketten voor nestkastjes.