Coronavirus

Gemeenteraad Tubbergen wil aansluiting bij Statiegeld Alliantie

Publicatiedatum: 
29 jan 2018

Langzaam maar zeker verandert de wereld in één grote plastic soep. Bermen en bossen liggen vaak vol blikjes en flesjes. En wie kent niet de beelden van drijvende vuilnisbelten in oceanen? Tijd voor actie, vindt de gemeenteraad van Tubbergen en wil daarom dat de gemeente zich aansluit bij de Statiegeldalliantie, waarin wordt gepleit voor een uitbreiding van het statiegeldsysteem tot blikjes en alle grote én kleine PET-flessen in Nederland.

Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het zwerfafval in ons land. Het is afval dat niet wordt verteerd en daardoor een grote belasting vormt voor het milieu, ook in Tubbergen. De voltallige raad pleit daarom voor aansluiting bij de Statiegeldalliantie.

“In de Statiegeldalliantie verenigen zich bedrijven, lokale overheden, milieuorganisaties en iedere andere organisatie die het zwerfval een halt toe willen roepen”, zegt CDA-raadslid Hilde Berning, mede namens Gemeentebelangen/VVD, Dorpen Centraal en PvdA. “Samen roepen we de regering op om statiegeld in te voeren op alle PET-flessen en blikjes. Dit wordt gedaan in Nederland én in België. In Duitsland, Noorwegen en Denemarken wordt al gewerkt met een statiegeldsysteem voor kleine flessen en blikjes. Hierdoor is het  zwerfafval in die landen sterk verminderd.”

De Statiegeldalliantie moet zorgen voor een structurele oplossing van het probleem. Door recycling van de blikjes en PET-flessen wordt efficiënter gebruik gemaakt van grondstoffen, waardoor minder CO2 wordt uitgestoten en er minder afval hoeft te worden verbrand. Voordat de gemeente definitief aansluit, zal de portefeuillehouder overigens eerst in kaart brengen wat exact de gevolgen zijn van de aansluiting bij deze alliantie.

Namens GB/VVD tekende Huub Plegt, en ook Henk Wessels (PvdA) en Leon Oosterik (Lijst Oosterik) tekenden mee. Daarmee is het een gezamenlijke motie, waarmee de gemeenteraad laat zien dat zij veel waarde hechten aan een schone en duurzame leefomgeving.

gemeentehuis Tubbergen
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-