Coronavirus

Gemeenten zien interventiespel Re: link als waardevolle toevoeging

Publicatiedatum: 
13 dec 2019

Studenten van klas 2Ve van het Carmel College in Denekamp streden afgelopen dinsdag in vijf groepen om de titel ‘winnaar van het beste bedrijfsuitje’. De basis hiervoor was het spel Re:link: Buddies in Business. Het spel helpt jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar om op een laagdrempelige manier een oppervlakkige relatie te verdiepen. Door vroegtijdige signalering hopen de gemeenten Tubbergen, Dinkelland en Hellendoorn de vraag naar professionele jeugdzorg te kunnen beperken.

Wethouders Hilde Berning en Ilse Duursma van de gemeenten Tubbergen en Dinkelland zaten onder andere de jury. Zij keken, naast het best uitgewerkte bedrijfsuitje, tevens naar de zogeheten soft skills: contact maken, luisteren, mening geven, inleven, eerlijk zijn en conflicthantering.

Re:link
De 30 leerlingen van klas 2Ve werkten de hele ochtend in groepen aan hun opdracht. Dit was het uitwerken van een bedrijfsuitje door middel van het spel Re:link. Het spel is in opdracht van de gemeenten Tubbergen, Dinkelland en Hellendoorn ontwikkeld door Garage2020; een netwerk dat zich inzet om vraagstukken binnen de jeugdhulp vanuit en andere invalshoek te bekijken. Bij Re:link nemen de jongeren in teams gedurende vijf uur de rol van eventmanager op zich door een evenement of feest te organiseren. Elke spelronde oefenen de teams met verschillende sociale vaardigheden. Na de middag toonden de vijf groepen hun PowerPointpresentatie aan elkaar en aan de jury.

“De wisselwerking onderling was heel leuk om te zien”, vindt wethouder Berning. “Juist de vorming van groepen met leerlingen die normaal gesproken niet veel met elkaar omgaan leidde tot verrassende ideeën. In ieder team heersten verschillende meningen die zij konden uiten. Bovendien maakten de deelnemers goed gebruik van elkaars talenten. Dit spel zet de jeugd aan het nadenken over zichzelf en helpt hen om te durven vertrouwen op hun eigen kracht.”

Belangrijke stap op een natuurlijke manier
Terwijl de jury in beraad was wachtten de jongeren het eindoordeel af. “Het was een leuk project. Ik zou het wel weer willen doen”,  liet Noud Bartelink van ‘Noabertrips’ weten. “Wat ik grappig vond dat tijdens het spel we elkaar complimenten moesten geven”, vult teamgenoot Stef Molendijk aan. “Ik kreeg te horen dat ik goed contact kan maken met andere mensen. Dat had ik niet verwacht en vond het een mooi compliment.” En dat is precies waar het deze ochtend om ging. “Leerlingen die buiten de groep vallen, blijven vaak in de luwte”,  laat Fleur Mensink van Garage2020 weten. “In een situatie als vandaag wordt dat heel zichtbaar. Door vriendschappen te verstevigen staan jongeren veerkrachtiger in de maatschappij. Zo hadden we een keer een leerling die bekende geen vrienden te hebben op school en in de klas. Deze leerling stond wel open voor hulp waarna gelijk actie is ondernomen”, vertelt Mensink. Dit sluit naadloos aan bij de missie van het spel. “Door op deze manier vroeg aandachtspunten op te merken kunnen we snel en laagdrempelig hulp bieden, en zo hopelijk professionele jeugdzorg vermijden”, vult wethouder Berning aan.

Positieve wisselwerking
Studenten vertelden dat de samenwerking was geslaagd, ondanks dat het soms best lastig was. ‘Noabertrips’ kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. Dit bedrijfsuitje startte bij Actief Twente met een 4-persoonsfiets onder de slogan ‘Maak’n lach’n op ’t gezicht’. Dat mensen in een rolstoel ook konden deelnemen zag de jury als bijzonder positief. Groepsleden Esmée Wiefferink, Mirre Brunnikhuis, Liv Bosch, Noud Bartelink, Wouter Bult en Stef Molendijk ontvingen een chocoladereep als beloning.

wethouders Duursma (dinkelland) en Berning met de winnende leerlingen van het spel
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-