Gemeente Tubbergen vergroot inzet op preventie en het vroeg signaleren van schulden of problemen

Publicatiedatum: 
24 sep 2019

De gemeente Tubbergen start met de uitvoering van vroegsignalering van schulden. Consulenten van de gemeente gaan er vroeg op af.  Met het op tijd signaleren van schulden en problemen en het daarmee actief benaderen van inwoners wil de gemeente Tubbergen voorkomen dat schulden oplopen en grotere financiële problemen ontstaan.

 “En dat doen we niet alleen”, geeft wethouder Hilde Berning aan. In samenwerking met nutsbedrijven, zorgverzekeraars, het gemeentelijk belastingkantoor en de woningbouwvereniging neemt de gemeente contact op met inwoners waarvan bekend is dat zij betalingsproblemen hebben. De gemeente ontvangt signalen over inwoners die een achterstand hebben in hun betaling. Bijvoorbeeld als er twee maanden of langer een nota niet is betaald bij één van de aangesloten partijen. Zodra de gemeente het signaal van niet betalen heeft ontvangen gaat een medewerker bij de inwoner langs en hierover in gesprek. “De drempel is soms te hoog om zelf wat aan schulden of problemen te doen of om hulp te vragen. Met deze aanpak willen we die drempel weghalen en zo voorkomen dat de schulden oplopen of problemen erger worden”, vertelt Berning.

Vanaf oktober dit jaar kunnen de eerste signalen bij de gemeente Tubbergen binnenkomen. Bij vergelijkbare pilots in Nederland blijkt dat de meeste mensen blij zijn met het bezoek van de gemeente. Ruim 80% van de huisbezoeken leidt uiteindelijk tot een plan om schulden aan te pakken. Wethouder Hilde Berning: “Het is zo belangrijk om grip te hebben op de financiële situatie en ik verwacht dat deze aanpak daar een grote bijdrage aan gaat leveren”. Alle signalen worden, door alle partijen, gemeld en geregistreerd in één register dat is opgesteld en handelt in lijn met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Schulddienstverlening
Heeft u schulden? Kijk dan eens op www.zelfjeschuldenregelen.nl voor meer informatie. Wilt u ondersteuning bij uw geldproblemen/schulden, dan kunt u hulp krijgen van de consulent schuldhulpverlening van de gemeente Tubbergen. Elke dinsdag houden zij een inloopspreekuur van 9:00 tot 10:00 in het gemeentehuis van Tubbergen. Telefonisch zijn zij te bereiken via tel. 0546-628000. Per e-mail op: schulddienstverlening@noaberkracht.nl.

Logo Tubbergen GOED
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-