Coronavirus

Geld en ondersteuning voor creatieve broedplaatsen in Twente

Publicatiedatum: 
6 jul 2020

Twente heeft zich ontwikkeld tot één van de meest innovatieve regio’s van Nederland. Maar Twente wil verder groeien. Hierbij speelt het stimuleren van het creatieve klimaat een grote rol. Om creatieven voor de regio te behouden en aan te trekken gaat per 1 september 2020 de regeling Creatieve Broedplaatsen Twente van start. Deze regeling biedt een financiële bijdrage, netwerkvorming en coaching voor broedplaatsen die al bestaan of die worden ontwikkeld. Er is 1,4 miljoen subsidiegeld beschikbaar vanuit de Regio Deal van het Rijk. Deze bijdrage fungeert als startmotor om in de periode 2020-2025 onder meer tien creatieve broedplaatsen in Twente van de grond te krijgen of door te ontwikkelen.

Een creatieve broedplaats is een verzamelplek waar talentvolle creatieven samenkomen of een werkruimte hebben. Het is een plek waar krachten worden gebundeld, waar kruisbestuivingen ontstaan en waar nieuwe concepten het levenslicht zien. Broedplaatsen kunnen ontstaan in leegstaande locaties, op braakliggende terreinen of bij bestaande voorzieningen. Het zijn vaak niet-mainstream plekken die spannend en verrassend zijn en waar lef is om te experimenteren en te innoveren. Er zijn broedplaatsen die spontaan ontstaan van onderop, gestimuleerd worden van bovenaf of gecreëerd worden binnen bestaande voorzieningen door ruimte te bieden aan nieuwkomers.

Twente is gebaat bij creatieve broedplaatsen omdat ze zorgen voor diversiteit en het behoud van creatieve talenten. Het bestaande culturele aanbod en type voorzieningen in de regio sluit niet altijd voldoende aan bij de vraag van juist díe doelgroep die noodzakelijk is om de doelstelling van Twente als innovatieve, technisch vooraanstaande regio te bereiken. De aanwezigheid van creatieve broedplaatsen trekt de creatieve klasse en creatieve industrie aan en dit leidt tot banengroei in de regio.

Wethouder Ursula Bekhuis van de gemeente Tubbergen houdt wel van creativiteit: “buiten de gebaande paden denken, oplossingen verzinnen, ik vind het heerlijk. Creativiteit stimuleert andere delen van ons brein, wat vaak hele goede ideeën oplevert om de maatschappij verder te helpen. Denk maar aan het ontstaan van de smartphone; ook vanuit de creatieve geest bedacht en nu kunnen we haast niet meer zonder. Creativiteit moeten we koesteren en stimuleren, daarom ben ik erg blij met de subsidie voor Twente.”

Aanvragen
Drie soorten broedplaatsen kunnen in aanmerking komen voor de regeling:

  • Een fysieke verzamelplek waar talentvolle mensen uit de creatieve industrie samenkomen of een werkruimte hebben. Bijvoorbeeld kunstenaars, game-developers, VJ’s en vormgevers.
  • Een innovatief project, gestart door een ‘gevestigde’ Twentse ondernemer in samenwerking met creatieve en technologische talenten.
  • Programma’s of activiteiten zoals workshop- en maakplaatsen die technologie en kunst koppelen. Bijvoorbeeld in kulturhusen en bibliotheken.


Creatieven kunnen vanaf 1 september 2020 om 09.00 uur aanvragen via www.creatievebroedplaatsentwente.nl. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld. Dat wil zeggen dat creatieven in de zomermaanden hun aanvraag moeten voorbereiden. De regeling gaat om 09.00 uur open en wie het eerst komt wie het eerst maalt. Kijk voor de regeling op www.goudintwente.nl of op www.creatievebroedplaatsentwente.nl.

Voor meer informatie neem contact op met aanjager creatieve broedplaatsen Collin Vaneker via collin@creatievebroedplaatsentwente.nl of mob. 06 - 21 567 444.

Er is in totaal 1,4 miljoen subsidiegeld vanuit de Regio Deal van het Rijk. De regeling geldt in de 14 Twentse gemeenten: Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden.