Coronavirus

Geef je mening voor het Lokaal Sport/beweegakkoord

Publicatiedatum: 
15 apr 2020

Gezondheid en beweging gaan hand in hand. Juist nu we vanwege de coronamaatregelen ons huis nauwelijks uitkomen, ligt de vraag ‘hoe krijg ik voldoende beweging’ onder een vergrootglas. Maar met plezier sporten en bewegen is natuurlijk altijd belangrijk, daarom is sportformateur Moniek Kleinsman bezig om een Lokaal Sport/beweegakkoord op te zetten. “Ik ben erg benieuwd welke ideeën inwoners en ondernemers hierbij hebben, dus wil ik hen  vragen een enquête in te vullen”, aldus Kleinsman.  

De sportformateur begeleidt het lokale proces vanuit een onafhankelijke rol. “Hier ben ik in februari mee begonnen”, aldus Kleinsman. “Sindsdien heb ik veel partijen gesproken. Ik ben uiteraard ook benieuwd naar de ideeën van inwoners en ondernemers: wat vindt u belangrijk voor het Lokaal Sport/beweegakkoord? Mist u bijvoorbeeld nog bepaalde sport of beweegactiviteiten in de gemeente? Dit is de kans om uw mening te geven, vul daarvoor de enquête in.” De enquête over het Lokaal Sport/beweegakkoord kunt u via deze link invullen. De sluitingsdatum is 26 april a.s.

Dat sporten en bewegen voor veel mensen belangrijk is, blijkt ook nu men zoveel mogelijk thuis moeten blijven. “We zien juist in deze bijzondere tijd dat mensen heel creatief worden, ook op sportief gebied”, aldus sportwethouder Hilde Berning. “Online worden sportlessen, beweegtips, challenges en andere ideeën gedeeld. Zo kan ieder op zijn eigen niveau toch op een leuke manier sporten of bewegen. En dat is precies wat we op grote schaal ook met het Lokaal Sport/beweegakkoord willen: dat iedereen in onze gemeente met plezier kan sporten en bewegen.” In het akkoord leggen alle betrokkenen samen vast hoe ze dat gaan doen. “Zo ontstaat er hopelijk nieuwe en creatieve samenwerking tussen verschillende partijen. Dat zijn sportverengingen, maar ook zorg- en welzijnsorganisaties, het onderwijs of bedrijfsleven. Juist door samen te werken kunnen we meer bereiken.”

Eerste concept
Met de realisatie van het Lokaal Sport/beweegakkoord sluit Tubbergen aan bij het Nationaal Sportakkoord. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport heeft budget beschikbaar gesteld om dit landelijke akkoord op lokaal niveau in te vullen, waar de gemeente Tubbergen gebruik van maakt.

Het Lokaal Sport/beweegakkoord Tubbergen begint al vorm te krijgen. “Ik heb onder andere  gesproken met sportverenigingen, fysiotherapeuten, wijkverpleegkundigen, UWV, GGD, scholen, dorpsraden en vrijwilligers”, somt Kleinsman op. “Alle input die ik heb verzameld in mijn retro sporttas is uitwerkt en gedeeld met de betrokkenen. Binnenkort verwacht ik het eerste concept te kunnen delen, dat gaat vanwege de coronamaatregelen helaas digitaal.” Het definitieve Lokaal Sport/beweegakkoord Tubbergen hoopt Kleinsman eind juni af te hebben: “Het is nog even afwachten of we voor de feestelijke ondertekening wel bij elkaar kunnen komen, maar we gaan hier sowieso wat voor regelen, ook als het niet live kan.” Wie geïnteresseerd is in de input die de sportformateur heeft opgehaald kan dit vinden op www.tubbergen.nl/lokaal-sportbeweegakkoord.

sportformateur Kleinsman en wethouder Berning
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-

(foto is gemaakt voordat de coronamaatregelen werden ingevoerd)