Coronavirus

Feestelijke opening van ‘SchoolBieb’ op de Mariaschool in Vasse

Publicatiedatum: 
25 jan 2018

Woensdagochtend 24 januari klonk door De Mariaschool in Vasse een knal, gevolgd door een kleurrijke confettiregen. Met deze feestelijke handeling werd de Bibliotheek op School, ook wel ‘De SchoolBieb’ genoemd, officieel geopend. Het is de vierde in de gemeente Tubbergen. De opening vond plaats tijdens de Nationale Voorleesdagen. 

Onder toeziend oog van alle leerlingen, leerkrachten en vrijwilligers openden schooldirecteur Rik Sanders, leesconsulent Yvonne Keizers en wethouder Roy de Witte samen met drie leerlingen de SchoolBieb. De Bibliotheek op school is een landelijk concept en een succesvolle manier om de leesvaardigheid, taalontwikkeling en mediawijsheid van leerlingen te vergroten. De Mariaschool, de Bibliotheek en de gemeente Tubbergen zetten zich hiervoor gezamenlijk in met als doel kinderen te stimuleren meer te lezen, op school maar ook thuis. Lezen draagt niet alleen bij aan kennis en zelfontwikkeling, maar verbetert ook het inlevingsvermogen, zodat leerlingen later beter meekomen in de samenleving.

Lezen bevorderen

Op de Mariaschool is lezen een van de belangrijkste vakken. Enkele jaren geleden startte de school met een leesverbeterplan, om technisch lezen bij haar leerlingen te verbeteren. Ook werd op het begrijpend lezen ingestoken door de kinderen te leren hoe zij het beste een tekst kunnen benaderen. Een logische vervolgstap hierop is de leesbevordering. Rik Sanders, directeur van de Mariaschool, is daarom tevreden met de totstandkoming van de Bibliotheek op school: “De SchoolBieb is veel meer dan een uitgebreide boekencollectie op locatie. Een enthousiaste groep vrijwilligers helpt alle kinderen elke week met het ruilen van hun boeken. Daarnaast plannen wij dagelijks een half uur in het rooster voor (voor)lezen en proberen wij ouders te betrekken: Hoe kun je je kind het beste voorlezen? En welke boeken zijn geschikt?”.

Plezier in lezen!

De aanpak van Bibliotheek op school kenmerkt zich ook door de inzet van een leesconsulent. Yvonne Keizers is dat voor de Mariaschool, evenals voor drie andere basisscholen in de gemeente Tubbergen. Ze is vanuit de bibliotheek vast contactpersoon voor de leerlingen en leerkrachten. Samen met twee leescoördinatoren van de school gaat zij aan de slag met het introduceren van boeken en projecten om het leesplezier te stimuleren: “Ik kijk er nu al naar uit de leerlingen enthousiast te maken voor (nieuwe) boeken door mijn ervaring te delen of door samen te lezen. Het is erg leuk, dat wanneer ik door de gang loop, kinderen mij heel enthousiast vertellen dat het getipte boek erg in de smaak viel. Boekpromotie verhoogt het leesplezier enorm.”

De Nationale Voorleesdagen

De opening van de SchoolBieb werd gekoppeld aan de Nationale Voorleesdagen, die dit jaar van 24 januari tot en met 3 februari plaatsvinden. In heel Nederland wordt tijdens deze dagen aandacht besteed aan het voorlezen aan kinderen. Wethouder Roy de Witte kwam, evenals Rik Sanders en Yvonne Keizers, voorafgaand aan de opening van de SchoolBieb de leerlingen van de Mariaschool voorlezen uit het boek ‘Ssst! De tijger slaapt’ van Britta Teckentrup. “Niet of weinig lezen kan negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van lees- en taalvaardigheid. Het is dus belangrijk kinderen op jonge leeftijd al plezier te laten beleven aan (voor)lezen. Daarom ben ik blij met de goede samenwerking en de totstandkoming van deze prachtige SchoolBieb”, aldus de wethouder.  

Bibliotheek op School in gemeente Tubbergen

Inmiddels werken in de gemeente Tubbergen vier basisscholen met De Bibliotheek op School. Naast de Mariaschool uit Vasse zijn dit de Mariaschool in Reutum, basisschool Kadoes in Albergen en de Aloysiusschool in Geesteren. Momenteel bezit de SchoolBieb in Vasse 1500 boeken en regelmatig wordt deze collectie aangevuld met nieuwe en aantrekkelijke boeken.

Openingshandeling 'SchoolBieb' Mariaschool Vasse
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-
Wethouder Roy de Witte leest kinderen voor uit Ssst De tijger slaapt
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-