Coronavirus

Enthousiast ‘elftal’ aan de slag met het Beweeg- & Sportakkoord

Publicatiedatum: 
19 mrt 2021

Met de vorming van een elftal én het opstellen van een uitvoeringsplan, is het tijd om aan de slag te gaan met het Beweeg- & Sportakkoord Tubbergen. Afgelopen juni werd dit akkoord getekend door onder andere het verenigingsleven, het onderwijs en zorg & welzijnsorganisaties. Het akkoord heeft als doel dat iedereen in onze gemeente met plezier kan sporten en bewegen.

Wethouder Sport Hilde Berning is blij dat de uitvoering gaat beginnen: “Het is mooi om te zien dat zoveel mensen zich willen inzetten voor het akkoord. En hoewel het uitvoeringsplan net gereed is, zijn de eerste verbindingen gelegd en de eerste acties al opgepakt. Dat geeft aan hoeveel enthousiasme en energie erin zit en dat vind ik echt heel gaaf. Ik ben ervan overtuigd dat we met de uitvoering van het Beweeg- en Sportakkoord een boost kunnen geven aan het sporten en bewegen in onze gemeente.”

In het uitvoeringsplan staan verschillende doelen. Zo wordt het beweeg- en sportaanbod online beter vindbaar gemaakt, waaronder ook het aangepast sporten en het aanbod voor ouderen. Preventie en gezondheid krijgen meer aandacht, net als het vitaal houden van de sport- en beweegaanbieders. Denk bij die laatste aan het hebben van voldoende vrijwilligers of goede trainers. Kortom, alles wat nodig is zodat iedereen, ook mensen die fysiek, verstandelijk of financieel beperkt zijn, op een laagdrempelige manier kan sporten en bewegen. Voor het de uitvoering van het akkoord heeft de gemeente vanuit het Rijk tot nu toe 60.000 euro ontvangen en volgend jaar komt daar nog 20.000 euro bij.

Win-win

Een elftal vormt de kartrekker en gaat samen met verenigingen, onderwijs, ondernemers en inwoners aan de slag. Het elftal bestaat uit mensen die sport en bewegen belangrijk vinden en er persoonlijk of vanuit hun werk passie voor hebben. In het elftal zitten, naast wethouder Hilde Berning, vertegenwoordigers vanuit de sport, een psychomotorisch kindertherapeut, een gewichtsconsulent en iemand die senioren vertegenwoordigt.

Leonie Oude-Luttikhuis-Vreeswijk is één van de elftalleden. Als jobcoach bij Aveleijn begeleidt ze cliënten met een verstandelijke beperking op hun (vrijwillige) werkplek. “Een aantal jaren geleden ben ik een project gestart waarin we sportclubs in Tubbergen in contact brachten met onze cliënten. Verenigingen hebben steeds meer moeite met het vinden van vrijwilligers en onze cliënten hebben behoefte aan een zinvolle dagbesteding. Eén en één is twee en zo hebben we een win-win situatie gecreëerd: de clubs krijgen klussen gedaan die anders zouden zijn blijven liggen en onze mensen zijn aan het werk. We willen met de uitvoering van het beweeg- en sportakkoord dit project breder trekken en inventariseren welke verenigingen ook geïnteresseerd zijn in samenwerking.”

Bitterballen

De jobcoach gaat zich nog met een ander aspect van het akkoord bezig houden: de gezonde kantine. “We willen echt het bier en de bitterballen niet uit de kantines verbannen, los van het feit dat dat niet eens zou lukken, maar we willen ervoor zorgen dat er ook gezonde alternatieven te krijgen zijn.” Op 22 maart is er een online bijeenkomst over de ‘gezonde kantine’ waar verenigingen worden uitgedaagd met challenges. Aanmelden kan via een mail aan gezondesportkantineTubbergen@hotmail.com

Het complete uitvoeringsplan en wie de leden van het elftal zijn, is te vinden op onze website: www.tubbergen.nl/beweeg-en-sportakkoord.

Medaille met tekst Tubbergen beweegt
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-