Coronavirus

Eerste leerling uit Tubbergen leert zelfstandig reizen met de GoOV-app

Publicatiedatum: 
29 mrt 2019
Woensdagmiddag 27 maart kreeg Kjeld Lohuis het certificaat ‘GoOV’ uitgereikt in het bijzijn van al zijn klasgenoten. Hij is de eerste leerling uit de gemeente Tubbergen die zelfstandig heeft leren reizen door middel van deze pilot. Marcel de Haas, trainer bij De Reiskoffer, reikte het certificaat uit aan de trotse deelnemer uit het speciaal onderwijs.

Kjeld heeft met behulp van de GoOV-app leren reizen met het openbaar vervoer, dat om die reden een stuk rustiger verloopt dan voorheen. De eerste keer heeft hij samen met zijn moeder de app uitgeprobeerd, vervolgens ging hij alleen met de app op pad en nu kan hij zonder de GoOV-app zelfstandig reizen. Hierdoor kan hij volgend jaar met slecht weer vol vertrouwen de bus pakken naar het regulier voortgezet onderwijs. 

De GoOV-app is een van de drie reisondersteunende producten uit ‘De Reiskoffer’. De app biedt een leerling de mogelijkheid om zelfstandig van en naar school te leren reizen. Het vertelt de reiziger stap voor stap hoe zijn reis met het openbaar vervoer eruit ziet. Dat doet hij vanaf het verlaten van de woning tot de aankomst bij school. Als de reiziger vragen heeft tijdens de reis is er altijd een hulplijn van GooV die hij kan bellen. Eigenlijk een soort van TomTom voor in het openbaar vervoer.

Maatwerk
Voor veel mensen is zelfstandig reizen naar een ander adres even vanzelfsprekend als eten of drinken. Maar er zijn ook genoeg mensen die het heel moeilijk vinden om zelf te reizen. “Vaak heeft dat te maken met onbekendheid”, geeft Marcel de Haas aan. “
Door zonder hulp te reizen, wordt hun wereld ineens een stuk groter. Bovendien zijn zij niet meer afhankelijk van anderen om hen te ondersteunen.” Daar sluit wethouder Roy de Witte zich bij aan: “Zelfstandig reizen doe je niet van de ene op de andere dag. Daar is tijd, begeleiding en ondersteuning voor nodig. Voor de één wat meer dan voor de ander. Maatwerk dus. Fantastisch dat De Reiskoffer verschillende producten aanbiedt waarmee vrijwilligers mensen kunnen helpen om zelfstandig te reizen.”

Help mensen zelfstandig reizen!
De Reiskoffer kunnen wij niet aanbieden zonder de hulp van vrijwilligers. Daarom zijn wij op zoek naar u! Wilt u leerlingen of mensen die moeite hebben met zelfstandig reizen helpen door te laten zien hoe reizen met het openbaar vervoer werkt, hoe ze zich horen te gedragen in het ov, hoe het gaat als ze tijdens de reis moeten overstappen, wat ze moeten doen als er tijdens de reis een wijziging optreedt en hoe ze van de laatste halte naar school of een andere locatie moeten lopen? Geef u dan snel op door te bellen/mailen naar Kim Nijland via k.nijland@noaberkracht.nl/0546 628000.

Is zelfstandig reizen ook iets voor u(w kind)?
Hebt u het idee dat zelfstandig reizen via de GoOV-app ook iets voor u of uw kind kan zijn? Neem dan voor meer informatie of aanmelding contact op met Kim Nijland via k.nijland@noaberkracht.nl of bel (0546) 628000. Meer informatie over de app vindt u ook op
www.go-ov.nl.

Uitreiking certificaat
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-