Coronavirus

Dit jaar geen paasvuur. “Misschien niet leuk, wel realistisch”

Publicatiedatum: 
18 feb 2021

Met trekkers, aanhangwagens en kranen dagenlang in de weer zijn voor een metershoge paasbult, het brengt een boel gezelligheid met zich mee. Net als het paasvuur zelf, waar mensen in grote groepen van staan te genieten. Maar dat gaat hem dit jaar niet worden. Ook de organisatoren zien het niet gebeuren.

Hoewel het nog een paar weken duurt voordat het Pasen is, is het helder dat een paasvuur er dit jaar niet inzit. “Als we kijken naar de routekaart en de scenario’s dan is dat de enige conclusie”, vertelt burgemeester Haverkamp. “De mogelijkheid voor een groot vuur met veel bezoekers is er, zelfs in het meest gunstige geval, helaas niet. Door nu te zeggen: ‘dat wordt hem niet’, bieden we iedereen duidelijkheid. Dat is misschien niet leuk, maar wel realistisch. We willen voorkomen dat er her en der paasbulten worden opgebouwd en straks moeten worden afgebroken. Of erger, dat ze stiekem worden aangestoken en er toch mensen samenkomen om te kijken. Dat moeten we met elkaar niet willen.”

Vanuit de gemeente is contact geweest met alle organisatoren en ook zij geven aan dat ze het niet zien gebeuren. “Het is onverantwoord nu een Paasvuur te organiseren”, geeft Gertjan Eerdman van de Jongerenverenging Fleringen aan. “We trekken veel bekijks met de mooie plek bovenop de Esch en willen er bovendien er een feestje van maken. Dat kan nu gewoon niet. Dat is jammer, maar het was geen moeilijk besluit.” De organisatie van het paasvuur aan de Denekamperweg in Vasse sluit zich daarbij aan. “Als we met ons allen willen terugkeren naar normaal, moeten we met ons allen zeggen: dit jaar slaan we over”, aldus Jos Harmelink. “Heel teleurstellend, want ons paasvuur gaat voor het derde jaar op rij niet door. Maar alleen al het opbouwen kan met deze maatregelen niet. Dus is het een wijs besluit om geen paasvuur te organiseren. Ook vanuit de buurt was hier alle begrip voor.”

Geen hout brengen

Inwoners kunnen dit jaar dus geen hout naar het paasvuur brengen. In Langeveen zijn ze blij met deze duidelijkheid. “Wij staan er volledig achter om dit jaar geen paasvuur te organiseren”, zegt Gerard Avéres namens de organisatie. “En het is goed om dat op tijd aan te geven. Dat scheelt in eventuele voorbereidingskosten en weet iedereen waar die aan toe is. De eerste mensen brachten hun hout al het weekend na Aswoensdag. Nu weten ze dat ze dit jaar helaas geen hout naar het paasvuur kunnen brengen.”

Snoeihout naar het afvalbrengpunt

Tubbergen kent ook kleine paasvuren, waarvoor een stookontheffing paasvuur nodig is. De gemeente roept inwoners op om het voorbeeld van de grote paasvuren te volgen. “Op erven wordt zelf een paasvuur gemaakt, waar familie, buren of vrienden komen kijken. Erg gezellig natuurlijk, maar dat kan dit jaar helaas niet”, aldus de burgemeester. Inwoners die van hun snoeihout af willen kunnen dit naar het afvalbrengpunt in Tubbergen brengen. Degene die het toch graag wil verbranden kan hiervoor een reguliere stookontheffing aanvragen bij de gemeente.

archiefbeeld paasvuur
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-