Coronavirus

Dit jaar carbidschieten in kleine groepen

Publicatiedatum: 
11 dec 2020

Op oudejaarsdag carbidschieten, het is een en traditie in de gemeente Tubbergen. En hoewel vuurwerk afsteken verboden is, mag carbidschieten wel. Wat betreft de regels sluit de gemeente aan bij het advies van de Veiligheidsregio Twente. Naast veiligheid is het dit jaar extra belangrijk om ook bij het carbidschieten je aan de coronamaatregelen te houden.

Met veel mensen samenkomen om carbid te schieten, het gebeurt al jarenlang in Tubbergen. De gemeente roept op om dat dit jaar anders te doen. “Twente staat er al lange tijd niet goed voor qua besmettingen en Tubbergen stond bekend als de gemeente met zeer hoge cijfers. Zeker geen positie om trots op te zijn”, geeft burgemeester Wilmien Haverkamp aan. “Laten we er daarom samen voor zorgen dat er geen nieuwe golf besmettingen komt in 2021. Dus houd je ook tijdens de feestdagen én bij het carbidschieten aan de maatregelen. Kom met een klein gezelschap samen en zoek elkaar meer digitaal op. Ik snap dat het veel minder leuk is, maar alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we over een tijdje de regels versoepeld kunnen worden.” Gemeente en politie zien tijdens de jaarwisseling ook toe op het naleven van de coronaregels.

Veilig schieten met een BOCK
Carbidschieten is dat natuurlijk niet zonder risico. Daarom raadt de gemeente aan om samen met een BOCK te schieten. BOCK staat voor Bewust Oplettende Carbid Knaller: een ervaren carbidschieter die toekijkt op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van vijf veiligheidstips. En dat niet alleen. Want de BOCK let dit jaar óók op de coronamaatregelen, houdt anderhalve meter afstand en zorgt ervoor dat de grootte van de groep klopt met de coronaregels. Zo houden we oog voor de gezondheid tijdens en ná de jaarwisseling. Kijk voor de tips voor het veilig afsteken op www.wieisdebock.nl.

Aanmelden
Om dit jaar in heel Twente op dezelfde manier met carbidschieten om te gaan is er een advies gekomen van de Veiligheidsregio Twente. Zo moet men zich van tevoren aanmelden en moet er toestemming zijn van de grondeigenaar. Bovendien mag er alleen buiten de bebouwde kom worden geschoten en alleen op 31 december tussen 10 en 16 uur. Het college van Tubbergen stelt de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering op 15 december voor het advies van de Veiligheidsregio Twente over te nemen en de Algemene Plaatselijke Verordening voor het stukje carbidschieten te wijzigen. Alle regels rondom carbidschieten zijn te vinden op: www.tubbergen.nl/carbidschieten.

Afbeelding carbidschieten met logo Wie is de BOCK
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-