Coronavirus

Column: Zuinigheid

Publicatiedatum: 
4 nov 2019

Dat we zuinig moeten zijn met energie, dat weten we allemaal. Steeds meer mensen isoleren hun woningen, plaatsen zonnepanelen, warmtepompen of zijn op een andere manier bezig met het besparen of opwekken van energie. Toch geldt dat nog lang niet voor iedereen. Wat ook wel weer begrijpelijk is, want vaak moet je eerst investeren voordat je geld gaat verdienen met je ‘energiemaatregelen’. Daarnaast verschijnen ook soms tegenstrijdige berichten in de media, zoals bijvoorbeeld op dit moment over het stoken van biomassa. Is dat nu wel of niet goed voor het milieu. De meningen lijken verdeeld en dat maakt het er voor ons niet gemakkelijker op.

Omdat we nu eenmaal wel de ambitie hebben om in 2023 twintig procent van onze energie zelf op te wekken, werken we in Noordoost Twente nauw samen op het gebied van energie. Eind november wordt de website De Energie van Noordoost Twente gelanceerd, met daarop allerlei informatie over duurzame energie. Ook mooi zijn de verhalen over mensen die al druk bezig zijn met het besparen en opwekken van energie. Wat doen ze, wat heeft het hen gekost en, nog belangrijker, wat levert het hen op? Want uiteindelijk is die euro voor de meeste mensen toch het belangrijkste. Je kan hem maar eenmaal uitgeven. Dat geldt overigens ook voor het huishoudboekje van de gemeente. Ook wij kunnen elke euro maar eenmaal uitgeven.

In de afgelopen week hebben we ons gezamenlijke huishoudboekje gepresenteerd; de begroting voor 2020, het MAT 2.0. De agenda die we opnieuw samen met u op hebben gesteld en waaraan we vol energie verder gaan werken. Waarin zaken staan die geld kosten, maar die daardoor soms ook weer geld opleveren. Want een goede sportvoorziening, school- of verenigingsgebouw, waar veel activiteiten worden georganiseerd, zorgt ervoor dat mensen in beweging komen en dat er minder eenzaamheid is. En daardoor blijven mensen weer langer gezond.

Iets waaraan we ook willen blijven werken, is de manier waarop we met onze inwoners omgaan. We schrokken van een interview met de nationale ombudsman, waarin werd gesteld dat in veel gemeenten de regels zo strak worden toegepast en zoveel is geautomatiseerd dat menselijk contact een zeldzaamheid is geworden. Dat is iets dat we in Tubbergen graag willen voorkomen. Korte lijnen en een menselijke overheid, passen bij het noaberschap in onze gemeente. Dat is ook wat we voor ogen hebben met het Glashoes, waar maatschappelijke- en culturele organisaties samen met de gemeente onder één dak werken. Waarbij we hopen dat het  Samenwerken met een hoofdletter wordt, zodat we u nog beter van dienst kunnen zijn.

Die gedachte past ook wel een beetje bij de Week van Respect, die ieder jaar in de tweede week van november, deze week dus, gehouden wordt. Eigenlijk zouden we iedere dag van het jaar respect moeten hebben voor de elkaar, voor andermans eigendommen, voor je gezondheid en voor de omgeving waarin we leven. Omdat we ons dat niet altijd realiseren, wordt er tijdens de Week van Respect met name op scholen veel aandacht aan dit onderwerp besteed. Dat juichen wij van harte toe. Want er gaat niets boven een samenleving waarin iedereen zich thuisvoelt en mee kan doen.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-