Coronavirus

Column: Zorg

Publicatiedatum: 
10 mrt 2020

Zondag was het Internationale Vrouwendag. Een dag die in het teken staat van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Het thema van dit jaar is #Vrijheid. Zo’n vrouwendag zou eigenlijk niet nodig moeten zijn. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen zou zo vanzelfsprekend moeten zijn, dat zoiets als een vrouwendag niet eens in ons op zou hoeven komen. In Nederland zijn we inmiddels al aardig geëmancipeerd, toch leven ook in ons land nog altijd vrouwen die geen invloed hebben op hun eigen leven, geen rechten hebben en voor wie de vrijheid ver te zoeken is.

Eén van die vrouwen is Hannelore, de hoofdpersoon uit het gelijknamige en waargebeurde boek waarvan onze wijkagent Peter Withag onlangs het eerste exemplaar kreeg uitgereikt. Inmiddels hebben we het boek bijna allemaal gelezen en we vinden het indrukwekkend. Wat een verschrikkelijke jeugd heeft de hoofdpersoon gehad en wat is ze sterk. Na jarenlang gehersenspoeld te zijn in een sekte heeft ze de kracht opgebracht om opnieuw te leren leven en anderen met soortgelijke problemen te helpen. Ook mooi om te horen welke rol onze wijkagent hierin heeft gehad. Daaruit blijkt dat de politie toch echt je beste vriend kan zijn. Zo voelt dat voor ons als college eigenlijk wel een beetje. We werken niet alleen onder hetzelfde dak, maar hebben ook veel contact. Niet alleen over zaken als de beveiliging van evenementen, maar juist ook over andere thema’s, variërend van criminaliteit tot zorg.

Over zorg gesproken, van 16 tot 20 maart is het de Week van de Zorg. Een week waarin de zorg als beroep in de picture staat. Overal in ons land worden evenementen gehouden waarbij mensen kunnen kennismaken met de zorgsector. Het doel van deze ‘Ondekdezorg Week’ is mensen enthousiast te maken voor het werken binnen de zorg. Of het alle open dagen doorgaan in verband met het corona-virus weten we niet. Maar desondanks is deze week een goed initiatief, want in de toekomst zijn er steeds meer mensen die op welke manier dan ook zorg nodig hebben. Hoe wij dat weten? Onder andere doordat we de laatste weken bezig zijn met het verzamelen van allerlei soorten cijferlijstjes met gegevens over onze gemeente, variërend van het aantal jongeren onder de 20 jaar tot en met het percentage eenzaamheid. Aan de hand van deze lijstjes gaan de gemeenteraad en inwoners tijdens de kernavonden met elkaar in gesprek. Het is mooi om op deze manier samen met elkaar te kijken wat we kunnen doen aan het leefbaar houden van onze kernen voor jong en oud.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-