Coronavirus

Column: Zelfreflectie

Publicatiedatum: 
28 mrt 2017
Zo eenmaal per drie weken vergaderen we als college buiten de deur en combineren dat met een bedrijfsbezoek. In de afgelopen jaren hebben we op die manier met heel veel bedrijven in de gemeente Tubbergen kennis gemaakt. En ons daarbij verwonderd over grote diversiteit van ondernemers en bedrijven, waarvan er een niet gering aantal klanten bedienen in heel Europa of zelfs over de hele wereld. Wereldbedrijven die geleid worden door topondernemers met een grote passie voor hun vak.

Na zo’n indrukwekkende rondleiding en enthousiast verhaal bekruipt ons dan steevast het gevoel: hebben wij toch het verkeerde beroep gekozen? Hoe mooi moet het zijn om een plan uit te stippelen en met volle vaart vooruit te kunnen om je doel te behalen. Maar we realiseren ons daarbij dan ook telkens weer dat nou eenmaal niet iedereen hetzelfde is en dat je voor het ondernemerschap uit een ander soort hout gesneden moet zijn dan voor het wethouder- of burgemeesterschap.

Waar dat verschil dan in zit? Daarover hebben we het afgelopen week na onze reguliere vergadering uitgebreid gehad, tijdens de uitgebreide kennismakingssessie als college en nieuwe burgemeester. Nu zult u wel denken: rijkelijk laat, het is al eind maart en de nieuwe burgemeester is er alweer bijna drie maanden. Klopt, helemaal gelijk. Dat is ook zo. Maar in de eerste maanden kwam het er gewoon niet van. We werden opgeslokt door het carnavalsgedruis en het vele werk dat daarnaast gewoon doorging. Nu alles in een rustig vaarwater is gekomen, hebben we eens rustig de tijd voor elkaar genomen.

En wat blijkt; openbare bestuurders zijn inderdaad uit een bepaald hout gesneden. Naast het feit dat we allemaal graag de lijnen uitzetten en niet bang zijn om voor onze mening op te komen, hebben we ook allemaal een flinke dosis idealen over de manier waarop de samenleving ingericht zou moeten worden. Gelukkig blijken we wat die idealen betreft allemaal op dezelfde lijn te zitten en dat is eigenlijk ook weer geen verrassing. Want dat verklaart dat de discussies aan de collegetafel soms best pittig zijn, maar nooit uit de hand lopen, omdat we allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben. Een samenleving waarin inwoners, ondernemers en overheid er samen voor zorgen dat het er voor iedereen goed wonen, werken en leven is.

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-