Coronavirus

Column: Worsteling

Publicatiedatum: 
19 mei 2020

De coronamaatregelen zijn iets versoepeld. Daar waren we in de eerste instantie heel blij mee, maar in de praktijk is het er niet gemakkelijker op geworden. Er moet worden gewoekerd met ruimte in bedrijven, sportcentra en op straat. Want consequent 1,5 meter afstand houden blijkt in de praktijk lang niet zo eenvoudig als in theorie. Dat geldt ook voor onze eigen organisatie. Ook wij worstelen met allerlei vragen. Mag er nu wel of niet op kantoor gewerkt worden? Kunnen de raadsvergaderingen, vergaderingen of afspraken met inwoners alweer live? 

In de privésituatie is het al niet veel anders. Ga je nu wel of niet naar de verjaardag van een familielid of goede vriend? Wel of niet op bezoek bij je ouders? Burgemeester Haverkamp vindt het moeilijk, ze wil niet degene zijn die een ander besmet. Dus houdt ze zich strak aan de regels en blijft ze zoveel mogelijk thuis. Ook om te sporten. Want een groepsles van de sportschool kan tegenwoordig ook digitaal. Hoewel het hartstikke leuk is om je groepsgenoten via je computerscherm zwetend op een matje te zien liggen, heeft de burgemeester haar eigen webcam toch maar even op zwart gezet, want er zijn grenzen. Of ze nu wel of niet fanatiek heeft meegedaan, werd daarom de grote vraag. Maar het feit dat ze inmiddels 13,5 kilometer kan joggen en een nieuwe jurk in een kleinere maat kon kopen (natuurlijk in een lokale winkel) zegt natuurlijk genoeg…

Met twee examen-doende kinderen, zou wethouder Bekhuis normaal gesproken druk zijn geweest met het organiseren van examenfeestjes, maar het is nog maar de vraag wanneer de diploma-uitreiking gaat plaatsvinden. Ook het feestje van haar broer en schoonzus die allebei 50 worden, gaat niet door, tot grote teleurstelling van de familie. Al blijkt het maken van leuke filmpjes en andere verrassingsacts best een leuk alternatief.

De man en bijna volwassen zoons van gemeentesecretaris Jolande zijn zó blij dat ze weer buiten mogen sporten, dat ze in hun tweede jeugd terecht zijn gekomen. Ze zijn dolblij. Voor haar geldt hetzelfde, maar vooral omdat het af en toe ook heerlijk is om het huis even voor jezelf alleen te hebben.

Wethouders Berning en Volmerink hebben allebei nog kleine kinderen en zitten daardoor met hele andere vraagstukken. Wethouder Volmerink had verwacht dat het rustiger zou worden als zijn kinderen weer naar school zouden gaan, maar dat blijkt niet zo te zijn. Het is echt weer even wennen aan de oude regelmaat van het halen en brengen van en naar school en sportclubjes. Wethouder Berning moest op zoek naar broodtrommels en drinkbekers, waar had ze die ook alweer opgeborgen? En dan die eerste schooldag. Je kleuter die je vanwege de coronamaatregelen niet meer naar binnen mag brengen en die je dan helemaal in haar eentje dat grote schoolplein over ziet lopen, op weg naar de ingang. Voor haar als moeder misschien wel net zo spannend als voor haar dochter. Kortom, iedere fase van de coronatijd heeft weer zo zijn eigen uitdagingen. Dat maakt van voorjaar 2020 een periode om nooit te vergeten.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-